Az alga ízesítéssel készülő ételek megítélése a vegán módon táplálkozók körében is nagyon vegyes. Van, aki szereti, van, aki a „szagát sem állhatja”. Általában igaznak véljük, hogy azok, akik „mindenevőként” szerették a halat, kedvvel fogyasztják az algával ízesített ételeket is. Nekik egészen biztosan kedvükre szolgál az alábbi recept.
A képeken zellerből készült, algával ízesített zellerpépet csomagoltunk nori algalapba. Az elkészült étel minden várakozásunkat felülmúlta. Korábban is tudtuk, más ételekben hasznosítottuk is azt a tudásunkat, hogy a megfelelően előkészített és ízesített zellerből kitűnő „halszerű” ételt lehet készíteni. Nem csak főételek, garnirungok, saláták feltétjeként, de partifalatként is jó szolgálatot tehet, házibulik, partik egyik fogása lehet. Szépen tálalható, különleges, mondhatni meghökkentő megjelenésű, nem mindennapi, ráadásul ízletes, finom étel.
A zellervagdalt algabundában hozzávalói
1 nagy zellergumó fele vagy egy közepes nagyságú
4 nori algalap a csomagoláshoz + 1 lap a töltelékbe
1.5 evőkanálnyi csicseriliszt (lehet több), ragacsosra főtt rizzsel is működik
1 evőkanálnyi Gefro zöldségleves por / más natúr ételízesítő*
1 púpozott kávéskanál szárított kaporlevél
1/2 citrom leve
4 evőkanál olaj / olvasztott kókuszzsír
só ízlés szerint
Tehetünk bele más ízesítőket is pl. 1 púpozott kávéskanál misót, 1-2 evőkanál szójaszószt, olyan fűszereket, amit szeretünk, de mi csak a fentebb felsoroltakat tettük bele.
Abban az esetben, ha nem akarjuk algalapba csomagolni a rudacskákat, készítsünk panírt a következőkből:
3 evőkanál csicserilisztet keverjünk össze annyi növényi tejjel, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen. Tegyünk bele 1 kávéskanál piros fűszerpaprika port és 1 kávéskanál kurkumát.
3-4 evőkanálnyi morzsát készítsünk ki egy lapos tányérra.
Előbb a csicseris masszába, majd morzsába forgassuk a zellerrudakat.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A zellervagdalt algabundában elkészítése
1. Tisztítsuk meg és vágjuk kockára a zellert.Félkeményre főzzük meg.
Szűrjük le.
2. A zellerpépbe kerülő algalapot őröljük meg vagy vágjuk nagyon-nagyon apróra, és a zellerről leszűrt forró vízből 1-2 evőkanálnyival forrázzuk le.
3. A zellerkockákat pépesítsük, de nem tökéletesen péppé, inkább rizsszerűre.
4. A darált zellerhez adjuk a többi hozzávalót a leforrázott algaporral együtt.
Összeálló masszát kell kapnunk, amelyből rudacskákat tudunk formálni. Ha nem formázható a massza, tehetünk még bele csicserilisztet, de csak épp annyit, hogy az állaga megfelelő legyen, óvatosan, kávéskanalanként.
5. Terítsük ki és ecsettel vizezzük be az algalapokat. Formázhatunk kisebb és nagyobb rudakat is. A képen nagyobb rudak látszanak, ha kisebbet szeretnénk, felezzük el az algalapokat.
6. A lapok egyik (rövidebb) szélére halmozzunk fel egy adag tölteléket, és a megpuhult algalappal szorosan tekerjük fel.
7. Egy papírral bélelt, kiolajozott tepsiben süssük. Sütés előtt a megtöltött rudakat jó mélyen szúrkáljuk meg, különben megrepednek és akkor nem szépen szeletelhetők.
8. A tepsit fedjük le alufóliával, hogy ne száradjon ki. 20 perc alatt sült a mienk 180 fokos sütőben.
Jó étvágyat!



A zellervagdalt algabundában recept recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: főételek | KENYEREK