Mióta a Bulkshop kínálatába bekerült a banánvirág konzerv gyakran készítünk belőle rántott ételeket.
Most egy olyan ételt mutatunk be ezek közül, amelynek az íze erősen hasonlít a halételekre. Ezt a sajátos, nagyon különleges, igen finom ízt a beleőrölt algalapoktól / algaportól kapja.
Alkalmas partifalatok készítésére, burgerekbe, feltétnek különféle garnírungokhoz, salátákhoz, ebédre, vacsorára, ünnepi fogásként, előételként is megállja a helyét. Ha nem golyókat formázunk belőle, hanem a masszát és a két tenyerünk között ellapítjuk, úgy panírozzuk, nagyon szép lapos, cseppet sem száraz szeleteket formázhatunk és ránthatunk belőle.
A recept sajátossága még, hogy kihagyhatjuk belőle az algaport, és úgy is elkészíthetjük. Ebben az esetben is egy kitűnő húshelyettesítő masszát kapunk, amelyet aztán golyókká vagy szeletekké formázhatunk, kirántva majonézzel vagy más szószokkal tálalhatunk.
Mi sütőben sütöttük, de kissé ellapítva, serpenyőben is megsüthetők, úgy kissé több olaj szükséges az elkészítéshez.
A "halfalatok" hozzávalói
1 banánvirág konzerv (510 gr) leszűrve
3 algalap apróra őrölve / 1 evőkanál algapor
3 evőkanál csicseriborsóliszt + 3 evőkanálnyi a panírozáshoz
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál őrölt kapor / 4 szál friss, zöld apróra vágva
1 kávéskanálnyi fekete só
1/2 kávéskanál piros, őrölt paprika
1/2 evőkanál kurkuma
1 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál halfűszer keverék (bolti)*
2 evőkanál lenmagolaj / más növényi olaj
1 mokkáskanál asafoetida / 1 nagy gerezd fokhagyma / 1/2 kávéskanál fokhagymapor
2 evőkanál rizsmorzsa / gluténmentes morzsa / pankó morzsa
Hozzávalók a panírozáshoz
3 evőkanál csicseriborsóliszt1 deciliternyi víz / növényi tej / aquafaba / esetleg többre lesz szükség
1/2 kávéskanálnyi halfűszer
1 evőkanál szójaszósz
rizsmorzsa / gluténmentes morzsa / pankó morzsa a forgatáshoz
0.5 deciliter olaj a tepsi kikenéséhez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A vegán halétel elkészítése
1. A banánvirág konzervet szűrjük le, a banánvirágot csepegtessük le, lecsepegés után aprózzuk el keresztben a szirmokat vékonyabb csíkokra.2. A felaprózott banánvirághoz adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és gyúrjuk / keverjük sűrű masszává Hagyjuk kicsit állni, várjunk néhány percet, mert a massza a liszttől és a morzsától sűrűsödik.
Ha túlságosan sűrű lenne, adjunk hozzá kevés növényi tejet. A bekevert masszának formázhatónak kell lennie.
Kóstoljuk meg, esetleg sózzuk, ízesítsük, fűszerezzük tovább. Kóstoláskor ne lepődjünk meg, ilyenkor a csicserilisztnek és az algának még nincs nagyon jó íze, ezek majd sütés közben integrálódnak finommá és ízletessé.
3. Legalább egy órára, de akár egy éjszakára tegyük be pihenni a hűtőbe.
Amikor kivesszük a hűtőből, ellenőrizzük az állagát, ha túlságosan besűrűsödött a masszánk, hígítsuk fel kissé növényi tejjel vagy krémmel, de ne kókuszízűvel.
4. Kapcsoljuk be a sütőt, 180 fokon fogunk sütni.
5. Egy tepsit béleljünk ki papírral, a papírt kenjük ki olajjal.
6. Készítsük el a panírt.
A hozzávalókat keverjük össze.
A panírozó massza sok és sűrű legyen, mint egy sűrűbb palacsintatészta.
7. Formáljunk a masszából tetszés szerinti nagyságú golyókat vagy lapos szeleteket, forgassuk meg a panírban és tegyük bele a kiolajozott tepsibe.
A golyók / szeletek tetejét is fújjuk be olajjal kissé.
8. Süssük, amíg a tetejük megpirul. (körülbelül 20 perc, a golyók nagyságától függően).
Megjegyzések:
* A halfűszer keverék összetevői: só, vöröshagyma, mustármag, rozmaring, fokhagyma, bors, kapor, borsórost, cayene bors, citrromhéj, kurkuma, koriander, görögszéna, gyömbér, római kömény, kukoricakeményítő
Nézzétek meg jackfruitból készült növényi „halrudacskáinkat” is.
Vagy a banánvirágból készített rántott szeletünket is.

Jó étvágyat!

A halétel helyett - algaízesítésű banánvirág falatok recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA