Leírás
A durumtészta az olasz konyha kedvelt alapanyaga és a mediterrán diéta fontos eleme. Két fő összetevője a durumbúza dara és víz (tojás hozzáadása nélkül készül). A tészta állagát és ragacsosságát a benne található protein szabályozza, a sárgás színét pedig a benne rejlő pigmenteknek köszönheti. Könnyen emészthető, értékes fehérjéket,vitaminokat (A, B, E ), ásványi anyagokat, és rostokat tartalmaz. A durumbúzában levő keményítő lassabban bomlik le emésztéskor és nem emeli gyorsan a vércukor szintet. A glikémiás indexe 52, ami alacsonynak számít. A cukorbetegeknek is ajánlott ezért a fogyasztása. Glutenin tartalma miatt viszont nem javasolt lisztérzékenyeknek.
100 gramm durumtészta tápértéke:
kcal: 375
fehérje: 13
szénhidrát: 77
Recept: Paradicsomos tészta
Hozzávalók:
2 paradicsom meghámozva
2 gerezd fokhagyma
fél marék bazsalikom
2-3 evőkanál oliva olaj
só
Oliva olajon megpirítjuk az összezúzott fokhagymát, szórjuk meg egy kis sóval. Tegyük rá a feldarabolt paradicsomot, és főzzük 4-5 percig. Egy villával nyomkodjuk szét és adjuk hozzá a felaprított bazsalikomot, majd zárjuk el a lángot az edény alatt.
Durum tésztával, és növényi sajttal tálaljuk.
Cikkszám: 20072