Közeleg a Karácsony. A képen látható torta elkészítése nagyon egyszerű, a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Ha kifogytunk a süteményből, ha nem erős oldalunk a sütés, ha szeretjük az egyszerűen elkészíthető süteményeket, ha szeretjük a gesztenyét… Nem érdemes tovább sorolni. Mindenkinek ajánljuk, szinte bármilyen diétába beilleszthető ízgazdag tortánkat, akár a karácsonyi ünnepi asztalra, akár egy gyerekzsúrra, délutáni kávézáshoz, egy kényeztető, lusta délutánra, vendégfogadásra, ajándékba.
A torta elkészítése nagyon egyszerű, tulajdonképpen nehezebb leírni, mint elkészíteni. Tudjuk, hogy sokan vannak olyanok is, akik ezt a tortácskát ránézés után is el tudják készíteni. Legyen ez estben csupán ötletadó ez a leírás.
A képen látható gesztenyetorta töltelékét agaragarral tettük jól szeletelhetővé, de ha nem akarunk agaragart használni, akkor olvasztott kókuszzsírt keverhetünk bele, ami a hűtőben megkeményedve ad tartást a krémnek. 1.5 evőkanál útifű maghéj belekeverése a krémbe szintén eredményre vezet, de ezt most nem próbáltuk most ki.
A torta kérgébe kevert narancshéj és -lé rendkívüli zamatot kölcsönöz a tortának, ne hagyjuk ki, ha lehet.
A gesztenyetorta hozzávalói
A gesztenyetorta kérgéhez1.5 bögre (1 bögre = 2,5 dl) apró szemű vagy gluténmentes zabpehely
1 bögre őrölt mandula / mandulaliszt / más dió vagy magféle
20 szem magozott datolya / 2 nagy evőkanál datolyapaszta
2 kávéskanál vanília / 1 kávéskanál aroma
1 púpozott mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál kardamom
1 púpozott evőkanál kakaó
1 kezeletlen narancs reszelt héja
1 kezeletlen narancs leve
A tortakrémhez
2 csomag gesztenyepüré / 2 csomag mélyhűtött natúr szemes gesztenye
1/2 bögre kókusz- vagy barna cukor kevés vízben vagy növényi italban feloldva
1/4 bögre datolya- vagy más szirup (ha szükséges)
1/2 csomag tejmentes habpótló felverve / csicserihab (1 konzerv levének a fele)
1 kávéskanál agaragar + 1 dl kókusz- vagy más növényi ital / 1/2 bögre kókuszzsír a töltelék szilárdításához
1-2 facsarásnyi narancslé
A torta tetejére
gesztenyemorzsalék
egész szem főtt gesztenyék
1 maréknyi kakaóbab töret
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A gesztenyetorta elkészítése
1. Előkészületek:- Ha szemes gesztenyével dolgozunk, a gesztenyéket 5 perc alatt főzzük meg, szűrjük le a főzővizet, tegyük félre kihűlni. Ha kihűlt, törjük villával apróra.
- 1/3 bögrényi gesztenyemasszát tegyünk félre a díszítéshez.
- A datolyákat alaposan mossuk meg, kevés meleg, de nem forró vízbe áztassuk be. A megázott datolyákat botturmix segítségével törjük össze. (Kézzel is összenyomkodhatjuk.)
- Ha a kéreghez mandulát vagy más diófélét használunk, őröljük meg.
- Egy tortaformát zsírozzunk ki vagy papírral béleljük ki.
2. A kéreghez szükséges, előkészített összes hozzávalót alaposan keverjük össze.
Nyomkodjuk a masszát egy közepes nagyságú tortaforma aljába.
3. A krém elkészítése:
Döntsünk arról, hogy agaragarral vagy kókuszzsírral szilárdítjuk-e meg a krémet.
Ha agaragart használunk, az agaragart 1 dl folyadékban oldjuk fel és főzzük 1-2 percig. Vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra.
Ha kókuszzsírral szilárdítjuk meg / tesszük jól szeletelhetővé a gesztenyekrémet, a kókuszzsírt olvasszuk meg.
4. A gesztenyemasszát / összetört gesztenyét és a habon kívül minden más hozzávalót keverjünk össze. Tegyük bele az agaragart vagy a kókuszzsírt is.
5. A habot verjük fel és gyengéden keverjük a krémbe.
6. Az elkészült krémet öntsük a kéregre. Díszítsük a félretett gesztenyemorzsalékkal, kakaóbab törettel. Ez utóbbi nagyon finom és pici ropogósságával hozzájárul az ízélményhez és a dekoratív megjelenéshez.
A tortát legalább 4 órára tegyük hűtőbe.
Jó étvágyat!




A gesztenyetorta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | TORTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA