Halat ugyan nem, de halízűt attól még ehetünk. Mi most a tofut igyekeztünk halízűvé varázsolni, finom lett, szelíden halízű, omlós „húsú”. A Bulkshopban kapható algalapok felhasználásával készítettük, illetve csempésztük a tofuhoz a halízt. Érdekes és izgalmas kísérlet volt, mi magunk nagyon bizonytalanok voltunk a végeredmény ízletességében, ezért csak egy csomag natúr tofuból készítettük, ami végül is kevés lett, mert valóban finom lett. Kellemesen halízű ételünkből több is elfogyott volna, ha lett volna. Sima, ünnepmentes hétköznapokon is elkészítjük majd, mert szuper szendvicsbe való, hurcolható, vegán majonézzel megfejelve, citromot ráfacsarva igazi lakoma. Hidegen is finom maradt, sőt voltak, akik így szerették leginkább.
Az elkészítés némi előkészületet igényel, a tofut ugyanis egy éjszakára be kell pácolni, mondhatni hallá kell varázsolni. A bepanírozott „halszeleteket” serpenyőben, olajban is ki lehet sütni, de mi a kevésbé zsíros, sütőben sült változatot preferáltuk.
Sörbundában sütöttük, ahogy néhány nyári zöldséget is szoktunk. Ennyi, egyébként is elpárolgó alkohol talán megengedhető még, ha mégsem, hát a jó öreg csicseriborsólé a panírozáshoz is jó lesz.
A Magyarországon kapható vegán sörök:
- Stella
- Amstel és Amstel Light
- Corona
- Heineken
- Rolling Rock
- Arany Ászok
- Soproni
A vegán halszeletek hozzávalói
1 doboz (30 dkg) natúr tofuHozzávalók a pácléhez
1 evőkanál miso (ha van) / 2 evőkanál szójaszósz
2 kávéskanál halfűszer keverék (mi Kotányit használtunk)
1 evőkanálnyi citromlé
1-2 algalap, vékony csíkokra vágva, kávéőrlőben megőrölve
só (a szójaszósz és a miso is sós, ehhez igazítsuk a sózást)
Hozzávalók a panírhoz:
1/4 bögre (1 bögre = 2,5 dl) fehér liszt / gluténmentes csicseriborsóliszt
1/4 bögre kukoricaliszt
2 evőkanál kukoricadara (kávédarálóban apróbbra őröltük)
1 kávéskanál halfűszer
1 mokkáskanál fokhagymapor
1 mokkáskanál vöröshagymapor
1/2 pohár sör / csicseriborsókonzerv leve
1 lapos kávéskanál miso (el is maradhat)
1 nagy csipet só
1 mokkáskanál sütőpor
1/2 bögre liszt / kukorica- vagy más keményítő a beforgatáshoz
Hozzávalók a tálaláshoz:
Vegán majonéz
Ízesítsük a vegán majonézt kész szószokkal, srirachával, vagy amit szeretünk.
Citromlé, zöldek, tetszés szerinti köretek, rizs, krumpli. Mi kapros tökkel ettük.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A vegán halszeletek elkészítése
1. Keverjük össze a páclé hozzávalóit.2. A tofuból egy konyharuha segítségével, többszörösen megismételve, nyomjuk ki a felesleges nedvességet. Vágjuk a tofut 6-8 szeletre. Egy éjszakára tegyük a páclébe, este és reggel forgassuk és nyomkodjuk is meg, hogy jól magába szívja a páclevet. Mi meg is szurkáltuk több helyen.
3. Másnap a panír hozzávalóiból készítsük el a panírt.
4. A páclé sűrűjét is kenegessük rá a szeletekre. Ennek a színe lehet, hogy kissé átüt a paníron, de az ízét még intenzívebbé teszi.
5. Forgassuk meg a szeleteket a lisztben / keményítőben és a folyékony panírban is.
6. Süssük a tűzhelyen olajban vagy olajozott papírral bélelt tepsiben, amíg a panír kissé megpirul.
Jó étvágyat!




A vegán halszeletek karácsonyra recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA