Eredetileg iskolakezdésre, a gyerekek elemózsiás dobozkájába akartunk készíteni egy strapabíró, omlós, édes, egészséges kekszet, amit magukkal vihetnek, szünetekben energiával tölti fel őket, vigaszt kínál a véget érő vakáció múltáért. Ahogy terveztük és kigondoltuk a kekszek valóban nagyon finomak lettek, de nem kell megmaradnunk ennél a formánál, mert lekvárral töltve linzer, csokoládéba mártogatva isler lehet belőle. Az ízük megszólalásig hasonlít búzalisztből készült társaikhoz, omlós, ropogós, kissé rusztikus állaguk miatt azonban még finomabbak is azoknál.
Elkészítésük könnyű, kezdők is megbirkózhatnak vele, sőt a gyerekek is besegíthetnek a készítésükbe.
A keksz hozzávalói egy nagy, hagyományos sütőtepsihez

10 dkg kókuszzsír
5 dkg darált dió / mandulával is működik
5 dkg kókusz- vagy más cukor, cukorpótló / több, kevesebb
1 tojásnak megfelelő tojáspótló / lentojás
1-2 evőkanál kókuszjoghurt / szójajoghurt
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál kardamom
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál sütőpor / szódabikarbóna + 1 facsarásnyi citromlé vagy almaecet
1 csipet só
A linzer formátumhoz bármilyen lekvár

Az isler formátumhoz 1 tábla csoki + 3 evőkanál növényi tej + 1 kávéskanál kókuszzsír összeolvasztva
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kekszek elkészítése
1. A zabpelyhet őröljük apróbbra, de semmiképpen ne lisztté.2. Ha nincs aprítógépünk vagy kávédarálónk fele-fele arányban keverjünk össze aprószemű zabpelyhet zabpehelyliszttel.
3. Őröljük meg a diót.
4. Készítsük el a tojáspótlót a dobozán lévő leírásnak megfelelően vagy keverjük be a lentojást 1 evőkanál őrölt lenmagból és 3 evőkanál vízből.
5. Morzsoljuk el az aprózott zabpehelyben a kókuszzsírt.
6. Keverjük hozzá a cukrot és minden más száraz hozzávalót.
7. Tegyük bele a tojáspótlót, vagy keverjük bele a lentojást.
8. Adjunk hozzá annyi növényi joghurtot, hogy formázható, de puha tésztát kapjunk.
9. Az elkészült tésztát félórányi vagy hosszabb időre tegyük a hűtőbe.
10. A tésztát a hűtés után a legegyszerűbb két sütőpapír között kinyújtani. Nyújtsuk 3-4 mm magasságúra és egy kerek formával szaggassuk ki. A lemaradó részeket újra gyúrjuk össze és ismételjük meg a műveletet.
11. A kis köralakú sütiket emeljük át papírral bélelt tepsibe. A sütőben kissé nőnek és magasodnak.
10 perc alatt kisülnek 180 fokos sütőben. A sütőből kivéve, hűlés alatt még szilárdulnak.
11. A linzer formátumhoz bármilyen lekvárral ragasszunk össze két kekszet.
12. Az islerhez a lekvárral megtöltött linzerek tetejét mártsuk olvasztott csokoládéba. (Az aljukat ne érje csoki.)
Megjegyzés:
* A Bulkshopban kapható kitűnő minőségű, aprószemű, gluténmentes zabpehely is.
Jó étvágyat!




A keksz, linzer vagy isler zabpehelyből recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KEKSZEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA