A receptleírások előtt ismerkedjünk meg egy kicsit a fekete szezámmaggal, amit a kínaiak úgy is neveznek, hogy az örök fiatalság forrása. Egy ilyen magot, aminek ilyen hatást tulajdonítanak érdemes ismerni, érdemes fogyasztani. A belőle készült ételek, édességek fekete színe viszont sokakat elriaszt. Nem szokványos fekete színű ételt enni. A kávéval és a kakaóval sikerült megbarátkoznunk, reméljük sikerül a magok királyával, a fekete szezámmaggal is barátságot kötni.
Ha túl tudjuk tenni magunkat a színe miatti idegenkedésen, rendkívül egészséges, tápanyagokban igen gazdag, egészségjavító ételeket készíthetünk belőle. Néhány következő posztunkban segítséget és ötleteket is kínálunk ehhez.
A fekete szezámmag nagyon gazdag ásványi anyagokban, magnéziumban, kalciumban, vasban, foszforban, a vitaminok közül jelentős mennyiségben tartalmaz E és B1 vitamint és komoly fehérjeforrás.
Rostban gazdag, szőröstől- bőröstől ehető, felhasználása során semmit nem kell eldobni belőle.
Az egészségre gyakorolt jótékony hatása szinte felsorolhatatlan.
A hajunktól a kislábujjunk körméig hasznunkra válik a fogyasztása.
Itt most csak néhány dolgot tudunk a terjedelmi korlátok miatt megemlíteni, de az interneten kötetnyi irodalom lelhető fel vele kapcsolatban.
A tehéntejben található kalcium többszöröse található benne, kalciumtartalmához viszonyítottan ideális mennyiségben tartalmaz magnéziumot. Ezért is ajánlható a csontritkulás kezelésére és megelőzésére.
Ugyanezen két elem nagymértékben oldja az izomgörcsöket és a végtagok zsibbadását, védi az ízületeket, oldja az idegfeszültséget, javítja az alvás minőségét.
Jelentősen javítja az általános erőnlétet, ha lehajlás után meg-meg szédülünk, okvetlen vegyük fel az étrendünkbe.
Javíthat a magas vérnyomás és a koleszterin problémákon, szebbé teszi a bőrt, javítja a monitorok okozta szemszárazságot.
Segít a hajhullás gyógyulásában, erősíti a körmöket, szépíti a bőrt.
Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy baktériumölő és antivirális hatását is jelentősnek tartják.
Most egy nagyon szuper gyökérkenyeret és feltétként hozzá egy növényi sajtot készítettünk a felhasználásával. A gyökérkenyeret a Bulkshopban kapható 00-ás pizzalisztből készítettük. Ebből a különlegesen finom lisztből különösen finom is lett a kenyér, amely a belesütött magocskáktól kapott egyedi, fantasztikus aromát.
Hozzávalók a 2 kenyérhez
0.5 kg pizzaliszt / más fehér búzaliszt + a szóráshoz4 dl hideg víz
3 dkg élesztő
1.5 kávéskanál himalája só
3 evőkanál pirított fekete szezámmag
2-3 evőkanál étolaj
A fekete sajt hozzávalói
1/2 bögre (2,5 dl) pirított fekete szezámmag1 facsarásnyi citromlé
1 szűk evőkanálnyi növényi szirup (elmaradhat)
1 kávéskanálnyi só (ízlés szerint)
1 lapos evőkanál agaragar
1/4 bögre inaktív élesztőpor / sörélesztő
3/4 bögre víz vagy növényi tej (ne kókusztej legyen)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kenyér elkészítése
A gyökérkenyerek szokásos elkészítése szerint járunk el, csak itt a tésztába belekeverjük a pirított szezámmagot is. A gyökérkenyereket általában este érdemes bekeverni, mielőtt lefekszünk, mert minimum 8 órát, maximum 12 órát kell kelnie a hűtőszekrényben. Persze reggel is bekeverhetjük, ez esetben estelire van friss kenyerünk.1. Pirítsuk meg a szezámmagot, vigyázzunk, hogy ne pirítsuk túl. A színe miatt nehezen látható, hogy mikor pirult meg eléggé. Amikor meghalljuk kavargatás közben a jellegzetes pici pattanó hangokat, vegyük le a tűzről, de a serpenyőben még kavargassuk tovább, mert a forró serpenyőben még tovább pirulhatnak a magocskák.
2. Állítsuk össze a hozzávalókból a kenyeret. Ragacsos, a szokásos kenyértésztánál puhább, nagyon sűrű galuskatésztára emlékeztető állagúnak kell lennie. Nem kell dagasztani, csak összekeverni a hozzávalókat.
3. Fedjük le az edényt és tegyük 8-12 órára a hűtőbe kelni / pihenni.
4. A formázás előtt a sütőt melegítsük elő 230 fokra (alul-felüli sütés).
Egy lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a sütőpapírt is lisztezzük meg.
5. A pihenési idő lejárta után a tésztát alaposan lisztezett deszkán felezzük el.
A tészta egyik felét, lisztezett kézzel, lisztezett lapon gyengéden nyomkodjuk téglalappá, tekerjük fel és a saját tengelye körül kétszer-háromszor tekerjük meg.
6. A megtekert tésztát ügyesen emeljük be a papírral bélelt tepsibe.
7. A tetejét kenjük meg étolajjal és szórjunk a tetejére is fekete szezámmagot. Icipicit nyomkodjuk is le a magokat.
8. A műveletet a kenyértészta másik felével is ismételjük meg.
9. 230 fokos sütőben 35 perc alatt sült meg a mi kenyerünk.
A sajt elkészítése
1. A szezámmagot a fentiekben leírtak figyelembevételével pirítsuk meg.2. A magokat keverjük el az inaktív élesztővel, sózzuk meg, facsarjuk bele a citromlevet, tegyük bele a szirupot, adjunk hozzá nem egészen 1 bögre vizet (annyit, hogy a turmixunk könnyedén vigye).
3. Turmixoljuk el jó alaposan a keveréket.
4. 3/4 bögrényi vízben vagy növényi tejben keverjük el az agaragart.
5. Főzzük az agaragart két percig, amíg besűrűsödik.
6. A besűrűsödött agaragarhoz adjuk hozzá a turmixolt keveréket.
7. Kavarjuk jól össze, és a masszát, éppen csak főzzük fel, és öntsük papírral bélelt formázó edénybe.
1-2 órányi időre, szilárdulásig tegyük a hűtőbe.
Jó étvágyat!
A fekete sajt fekete szezámmagos gyökérkenyérrel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KENYEREK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA