Könyvajánló
Megvásároltuk és alaposan áttanulmányoztuk Steven R. Gundry Növényi paradoxon című könyvét, amely már a borítón ígéri, hogy a könyvből mindent megtudhatunk a lektinmentes diétáról, és valóban a könyv végére nagyon alapos és érdekes táplálkozási ismeretekhez juthatunk, amelyek elvezetnek minket egy tudatosabb, egészségesebb táplálkozáshoz. A könyv írója sokakkal együtt vallja, hogy azok vagyunk, amit megeszünk, táplálkozásunk, táplálékaink alapvetően befolyásolják egészségünket, hangulatunkat, jó és rossz közérzetünket. A lektin „olyan növényekben és állatokban található protein…, amelyekkel a növények megvédik magukat az állatokkal folytatott küzdelemben…”
A lektinek egyik „hírhedt tagja a glutén.., a legtöbb növény magjában, a gabonafélékben, a héjakban, és a legtöbb levélben megtalálható.”
A lektinek „megzavarják a sejtek közötti kommunikációt, vagy más mérgezéses vagy gyulladásos reakciókat váltanak ki.”
A könyvben részletes útmutatást kapunk egy lektinkerülő táplálkozáshoz, felsorolást a biztonsággal fogyasztható növényekről és természetesen a kerülendőkről is. A könyv ismerteti néhány lektinben gazdag táplálék feldolgozási, főzési, elkészítési tudnivalóit is, amelyekkel ezeket a növényeket biztonsággal fogyaszthatóvá tehetjük.
Részletes, fázisokra tagolt diétát és receptek sokaságát építi be könyvébe az orvos-kutató.
Mindazok figyelmébe ajánljuk a könyv elolvasását, és a benne foglalt ismeretek táplálkozásba való beépítését, akiknek fontos egészségük megőrzése és javítása.
A könyvben foglalt tudnivalókat alkalmazva sütöttünk egy igen jóízű, könnyű, levegős, puha kenyeret a könyv által fogyasztásra ajánlott lisztekből (köles, cirok, tápióka, útifű) és készítettünk hozzá kenyérfeltétet lektinmentes kendermagból. A kendermagról eddig is tudtuk, hogy a táplálékok „királya”, de ezentúl még fokozottabban igyekszünk táplálkozásunkba iktatni.
(Az idézett szövegek a könyvből származnak.)
Hozzávalók a lektinmentes kenyérhez
12 dkg kölesliszt12 dkg cirokliszt
12 dkg tápiókaliszt / keményítő
2 nagyon púpos evőkanál útifű maghéj
2 evőkanál őrölt lenmag
1 kávéskanál só / több-kevesebb, ízlés szerint
1 csomag porélesztő
2 evőkanálnyi / egy löttyintésnyi olíva- vagy más növényi olaj
0.5 liter meleg víz
A kendersajt vagy kenderkrém hozzávalói
0.5 csomag (12.5 dkg) hántolt kendermag + a szóráshoz1 -2 evőkanál inaktív táplálkozási élesztő / sörélesztő
1.5 dl víz
1 evőkanál agaragar a sajtkészítéshez
1 kávéskanál agaragar a sűrű állagú krémhez*
só
A kendermag intenzív ízű ételek készítésére alkalmas, nem igazán kell fűszerezni, de megtehetjük, ha szeretnénk, ez esetben kevés kedvenc fűszerünket, esetleg folyékony füstöt is belekeverhetünk.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A lektinmentes kenyér elkészítése
1. Az útifű maghéjat meleg, de nem forró vízbe áztassuk be legalább 20 percre.2. A sütőt kapcsoljuk be 50 fokra.
3. A liszteket keverjük össze, a sót és az élesztőt is adjuk hozzá.
4. A teljesen megkocsonyásodott útifüvet adjuk a lisztekhez.
Az útifű és a lisztek nehezen összedolgozhatók, valószínű egyszerűbb művelet a kezünkkel összedolgozni, persze, ha van türelmünk és kitartásunk egy szilikonos lapáttal is menni fog.
5. Amikor a tészta összeáll, adjuk hozzá az étolajat, dolgozzuk azzal is össze.
6. Az összeállított tésztát robotgéppel dagaszthatjuk tovább. Mint minden kelt tésztának, ennek is jót tesz az alapos dagasztás, minél több levegőt keverünk bele, annál könnyebb lesz a kenyerünk.
7. Az alaposan kidagasztott tésztát tegyük át sütőformába vagy formáljunk belőle két rudat és süssük bagettformában.
8. Tegyük a langyos, 50 fokra előmelegített sütőbe és ezen a hőmérsékleten kelesszük 15 percig. 15 perc után emeljük meg a hőmérsékletet 200 fokra és süssük a kenyeret további 50 percig.
9. A sütőből kivéve, hagyjuk kicsit a formában, takarjuk le egy konyharuhával, de csak akkor, ha szeretnénk, hogy kicsit megpuhuljon a kérge.
A sajt vagy krém elkészítése
A kendersajt vagy krém állaga mindössze a belekevert agaragar mennyiségétől függ, ha lágy, kenhető krémet akarunk, akkor egy lapos kávéskanál agaragarral dolgozzunk, ha szeletelhetőre akarjuk készíteni egy evőkanálnyi agaragarral kalkuláljunk. A massza állagát, lágyságát vagy szeletelhetőségét az agaragar mennyiségével befolyásolhatjuk.1. A kendermagot őröljük meg. Keverjük össze a az inaktív élesztővel és a sóval, ha esetleg használunk fűszert, azt is keverjük bele.
2. A megadott mennyiségű 1.5 dl vízben keverjük el az agaragart és főzzük két percig. Az agaragar csak főzés után tudja kifejteni zselésítő hatását.
3. A felfőzött agaragart kissé hűtsük ki, de még megdermedés előtt keverjük el benne az őrölt kendermagot.
4. Kóstoljuk meg, ízesítsük, ha szeretnénk fűszerezzük és tegyük formába, vagy a kihűlés közeli állapotban formázzuk rúddá, golyóvá, falatkákká.
5. Görgessük őröletlen kendermagba, dekoráljuk őröletlen önmagával.
Jó étvágyat!
A lektinmentes kenyér kendersajttal vagy kenderkrémmel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: Sajtok | KENYEREK | Krémek