Gyakorta látni nagyobb élelmiszerboltokban feta sajtot, fűszeres olajban.
Miért is ne lehetne elkészíteni ennek az ételnek a vegán változatát?
Elkészült és nagyon finom lett.
Közreadjuk a receptjét. Bármelyik jól formázható vegán, diós, magvas sajtmasszából elkészíthető, legyen az mandulás, pisztáciás, diós, kesus stb. Mi most az egyik legolcsóbb, ám egyúttal az egyik legízletesebb formáját, a napraforgóból készültet mutatjuk be. Frissen szedtük a konyhaablakban lévő kiskertünkből a zöldfűszereket hozzá, de télen szárított fűszerekkel is elkészíthető.
Vacsoraételnek, vendégvárónak, saláták feltétjének egyaránt finom, megjelenésében is különleges, nem mindennapi étel.
Egy jól bevált recept alapján bagetteket is sütöttünk hozzá. A sajtgolyók a hűtőben négy-öt napig jól elállnak az olajban, napról-napra ízletesebbé lesznek. A kenyér nem bírja ki addig, mert nem is marad belőle egy falat sem másnapra. Ha mégis, két-három napig is jól szeletelhető, friss állagú.
Hozzávalók 30 sajtgolyóhoz
2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) napraforgómag1 kis citrom leve
1 kávéskanál fokhagymapor / 2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál hagymapor / 2 szelet hagyma
1 kávéskanál kurkuma
2 evőkanál miso (elhagyható, szójaszósszal, fűszerekkel helyettesíthető)
1 evőkanál agaragar
2 púpozott evőkanál inaktív élesztőpor
0.5 l növényi tej / víz is megfelel
Ha használtunk misót, akkor nem kell sózni, ha nem használtunk 1 kávéskanál só
3 dl nyersen sajtolt olívaolaj / más kedvenc olaj / amennyi ellepi a sajtgolyókat
1 csokor vegyes zöldfűszer: oregánó, bazsalikom, kakukkfű / más, amit szeretünk
1/2 kávéskanál csilipehely, ha szeretjük a csípőset
Hozzávalók a bagett kenyérhez
40 dkg lisztkeverék, az alábbi lisztek egyenlő arányú keveréke:barna rizsliszt (10 dkg)
hajdinaliszt (10 dkg)
kölesliszt (10 dkg)
tápiókaliszt (10 dkg)
2 evőkanál lenmag
2 evőkanál útifű maghéj
1 csomag szárított élesztő
5 dl víz
1 lapos evőkanál cukor
1 evőkanálnyi almaecet
1 kávéskanál himalája só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A növényi sajtgolyók elkészítése
1. A napraforgómagot éjszakára, de legalább néhány órára áztassuk be vagy forró vízzel öntsük le és hagyjuk állni 1 órát.2. A növényi tejet / vizet felezzük el és a fele mennyiségben főzzük fel az agaragart, legalább két percig, az agaragar csak főzés után tudja kifejteni zselésítő hatását.
3. A napraforgómagról öntsük le az áztató vizet, öblítsük le és tegyük a turmixba.
4. Tegyünk be minden mást is a turmixba, öntsük fel a maradék növényi tejjel/vízzel. Ha nehezen vinné a turmix, kevés vizet még tehetünk hozzá.
5. Többszöri indítással turmixoljuk egészen simára.
6. A megturmixolt masszát hagyjuk szobahőmérsékleten addig hűlni és szilárdulni addig, amíg jól formázhatóvá dermed.
Ha a masszánk túldermedne, nehezen formázhatóvá válna, az agaragarral készült massza bármikor kissé visszamelegíthető.
Amíg a sajtmassza dermedésére várunk, mossuk meg a zöldeket, itassuk le róluk a vizet, felaprítva szórjuk bele az olajba a csilipehellyel együtt.
A kihűlőben lévő masszából megnedvesített kézzel formáljunk golyókat és gyengéden helyezzük őket a fűszeres olajba. Ne kevergessük, ilyenkor még a golyócskák sérülékenyek, a hűtőben nyerik majd el végső szilárdságukat.
A gluténmentes bagett kenyér elkészítése
1. Az útifű maghéjat a fél liter vízbe áztassuk be. Hagyjuk pihenni 10 percig, amíg megkocsonyásodik.2. A kókuszzsírt olvasszuk fel.
3. Kapcsoljuk be 50 fokra. (Ha van légkeveréses funkció akkor arra.)
4. Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
5. A megkocsonyásodott útifüvet öntsük a száraz hozzávalókhoz.
6. Gyúrjuk össze kézzel vagy géppel.
7. Szükség esetén lehet még hozzáönteni 0.5 dl langyos vizet.
Nem kell hosszú ideig dagasztani, csak addig, amíg jól összeáll.
8. A dagasztás végén adjunk hozzá 2×1 evőkanálnyi olvadt kókuszzsírt, ezzel is alaposan gyúrjuk át a tésztát.
Összeálló, formázható tésztát kell kapni, de ez a kenyértészta nem hasonlítható a búzalisztből dagasztotthoz, annál kissé képlékenyebb, puhább.
9. A kész tésztából olajos kézzel formáljunk hosszúkás bagetteket vagy helyezzük kenyérsütő formába.
10.Sütés:
Tegyük előmelegített, 50 fokos sütőbe 15 percre, hogy kicsit megkeljen.
15 perc után kapcsoljuk a sütőt 200 fokra.
50 perc alatt sül.
A sütőből kivett kenyeret még néhány percig konyharuhával letakarva hagyjuk a sütőformában, hogy a héja kicsit megpuhuljon.
Jó étvágyat!
A növényi sajtgolyók zöldfűszeres olajban, gluténmentes bagett kenyérrel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: SAJTOK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA