Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Pita

pita recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú    pita recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú

Elronthatatlan - fokhagymával bekenve isteni - laposkenyérként is élvezhető

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető kenyérféle.

bulkshop magyar vallalkozas
A képeken látható pitákat gluténmentes lisztek keverékéből sütöttük. Ha valaki jártas az otthoni, adalékanyagmentes kenyérsütésben, annak az elkészítése nem okoz gondot. Aki nem jártas a gluténmentes kenyérsütésben, annak most eláruljuk a titkot. A gluténmentes pita sütésének nagy titka a hőmérséklet. A megkelesztett és formált tésztát, nagy hőmérsékleti sokknak kell kitenni és felfújódik mérgében. Mi a képeken látható pitákat 250 fokos hőmérsékleten, a sütőnk legmagasabb hőmérsékleti fokán sütöttük. A légkeverést is rákapcsoltuk.


Ezeket a kenyérkéket lényegében nem lehet elrontani, mert fokhagymával bekenve, a világ legfinomabb laposkenyereként is fogyaszthatjuk. Nem kell a zsebeket okvetlen kialakítani, megtölteni. Lapos kenyérként főzelékeink, zöldségételeink kísérője lehet, csak ne felejtsük el fokhagymás vegán zsíradékkal megkenegetni. Akár krémes növényi sajtok, humuszok mártogatott falatkája is lehet.

A sütőben a kenyerek szépen felfújódnak, látványosan sülnek, de korántsem annyira pufik, mint búzalisztből készült társaik. A zsebek könnyedén kialakíthatók, a kenyérkék jól megtölthetők. Kissé fajsúlyosabbak és intenzívebb ízűek, bolyhosabbak, táplálóbbak hagyományos társaiknál. Teljes kiőrlésű lisztekből készülnek, ásványi anyagokban gazdagok.

Mi ebből a lisztkeverékből gyakorta sütünk bagett formájú kenyeret is. A bagett kenyerek jól elállnak, pirítva akár egy hét után is finomak, de a pitákról ez nem mondható el. Ezek a zsebes kenyerek frissen fantasztikusak, de a kimaradók másnapra könnyebben kiszáradnak. Érdemes belőle annyit készíteni, amennyi éppen elfogy, vagy alaposan, légmentesen kell elcsomagolni a hűtőbe, másnap kissé melegítve felhasználni.

A receptben 3 nagyobb vagy 4 kisebb pita hozzávalóit adjuk meg.
 

A pita hozzávalói

20 dkg gluténmentes lisztkeverék:*
     5 dkg barna rizsliszt
     5 dkg hajdinaliszt / cirokliszt / kendermagliszt
     5 dkg kölesliszt
     5 dkg tápiókakeményítő
1 tasak szárított élesztő (7g)
1 kiskanálnyi
0.5 l meleg, de nem forró víz
1 evőkanál útifű maghéj
1 evőkanálnyi olvasztott kókuszzsír

 



nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»

 

A pita elkészítése

1. A kézmeleg vízhez keverjük hozzá az útifű maghéjat és 10 percre tegyük félre, amíg megkocsonyásodik, sűrű, szinte egyben mozgó zselévé alakul.
2. Egy hagyományos méretű sütőtepsi alját béleljük ki papírral.
3. A liszteket mérjük ki, keverjük össze alaposan és adjunk hozzá minden más száraz hozzávalót is.
4. A kókuszzsírt olvasszuk meg.
5. A megzselésedett útifüvet adjuk a száraz hozzávalókhoz és gyúrjunk belőle rugalmas, formázható tésztát. A lisztek eleinte nehezen veszik fel az útifű nedvességét, legegyszerűbb és leghatékonyabb ilyenkor kézzel dolgozni.
6. Amikor a tészta már összeállt és majdnem késznek nyilvánítjuk, öntsük rá az olvadt kókuszzsírt és azt is dagasszuk bele. Ilyenkor lehet még alaposan megdagasztani gépi dagasztókarral, de kézzel is folytathatjuk a dagasztást, amíg az edény falától simán, fényesen elváló tésztát kapunk.
7. A piták helyét a tepsiben kissé lisztezzük alá.
8. Harmadoljuk el a tésztát és a kilisztezett helyre helyezzük el őket a tepsiben. Itt a tepsiben a kezünkkel, nagyon gyengéd mozdulatokkal lapítsuk és formáljuk a tésztát. Ne nyomorgassuk, nagyon finoman bánjunk vele, mert az agyonnyomorgatott tészta nem puffad fel.
Lehet, hogy nem lesz hajszálpontosan kör alakú, de ez az ízén nem változtat.
9. A tepsit takarjuk le és 25 percig kelesszük a tésztát.
10. Most kapcsoljuk be a sütőt, mire a kenyérkéink megkelnek, bemelegszik a sütő is.
Forró sütőben sütve körülbelül a 7-8. perctől kezdenek felpuffadni. Süssük nagyjából 15 percig vagy amíg látványosan megpirulnak.
11. A pitákat hűtsük ki.
Vágjuk le a tetejüket és a kezünkkel rásegítve alakítsuk ki, tágítsuk ki a zsebeket. Nem baj, ha amikor levágjuk a tetejét úgy tűnik, mintha nem lenne lyukas a belseje, mert a zsebek pillanatok alatt, könnyedén kialakíthatók.
12. Töltsük meg zöldségekkel, vegán sajtokkal, húspótlókkal.

Megjegyzés:
* A leírt hozzávalókból kenyérsütőformában, bagett formában kenyerei is süthetünk.
Mi ebből a lisztkeverékből mindig nagy mennyiséget keverünk be és a kenyereink alapjául használjuk.

Nézzétek meg más kenyérreceptjeinket is.

Jó étvágyat!

bulkshop webáruház

pita recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú

pita recept bulkshop vegán plantbased növényi alapú

 

A pita recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.

 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK  |  Kenyerek  

 

bulkshop recept


                                                                          TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA