Két típusú tojáshelyettesítővel, kétféleképpen is elkészítettük a képeken látható péksüteményt és kalácsot. Ízükben és állagukban nem igazán különböztek egymástól,
mindkettő szépen megkelt,
puha laza,
levegős és pillekönnyű volt.
Különösen az érdekelt bennünket, hogy a lenfehérje hogyan viselkedik tojáspótlóként a kelt tésztában.
Akik követik az oldalainkon megjelenő recepteket, tudják, hogy mostanság több kísérletet tettünk arra, hogy a tojást kiváltsuk vele és vegánosítsunk néhány klasszikus, korábban tojással, tejszínhabbal, tejjel készülő édességet, süteményt. A bejegyzés végén található linkeken bővebb ismereteket lehet találni a lenfehérje elkészítéséről és a vele folytatott eddigi „kísérleteinkről”.
Ha a lenfehérje felhasználását megszeretitek és megismeritek, állandó lakója lesz a hűtőszekrényeteknek, ahogy a vegán életmód előtt a tojás volt.
Hozzávalók 2 kisebb kalácshoz vagy 6 perechez
30 dkg liszt (mi nagyis süteménylisztet használtunk)
1/2 csomag élesztő
2.3 dl langyos növényi tej
3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 evőkanál cukor / barna cukor / kókuszcukor
1 csipet só
1 kávéskanál vaníliakivonat
2 kávéskanál tojáspótló por + 4 evőkanál víz vagy más, egyenértékű változatban 1.5 deciliter lenfehérje tojáspótlóként.*
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kalácsok / perecek elkészítése
1. A választott cukrot a növényi tejben oldjuk fel.
2. Kevés cukros tejben az élesztőt futtassuk fel.
3. A tojáspótló port a vízben oldjuk fel. Ha lenfehérjét használunk, mérjük ki.
4. A lisztet mérjük ki. A kókuszzsírt olvasszuk fel.
5. A kókuszzsír kivételével a hozzávalókból gyúrjunk rugalmas, formázható tésztát és alaposan dagasszuk meg úgy, hogy a kókuszzsírt adagonként adjuk hozzá és dagasztjuk bele. A kókuszzsír apránkénti adagolásától és beépítésétől lesz foszlós a tészta.
6. Amikor a tészta sima és szinte hólyagos a kidolgozástól tegyük meleg helyre és kelesszük duplájára. Ez legalább 30 percnyi idő, függ a kelesztés körülményeitől is.
7. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, attól függően, hogy perecet vagy kalácsot formázunk belőle, sodorjunk vékony vagy vastagabb rudakká és formáljunk belőle perecet vagy fonott kalácsot.
8. Ismét hagyjuk pihenni, de már a papírral bélelt tepsiben 20 percet, amíg újra megkel.
9. 180 fokos sütőben süssük 20 percet és a sütőajtó üvegén át gyönyörködjünk benne, hogy mint a mesebeli asszony rizse, csak nő és dagad.
Lenfehérje tojáspótlóként
* Lenfehérjét úgy készíthetünk, ha 1 bögre lenmagot kilencszeres mennyiségű vízben, 45 perc alatt "nyálkásra" főzünk, de mindenképpen addig, amíg a folyadék a felére apad.
Az így létrejött tojásfehérjére emlékeztető nyálkát tojásként, felverhető habalapként használhatjuk.
Nézzétek meg más, lenfehérjével készült édességeinket, süteményeinket is. A linkekre kattintva bővebb ismereteket szerezhettek a lenfehérje elkészítéséről is.
Sütőben sült gluténmentes, vegán fánk
Vegán, gluténmentes hagyományos farsangi fánk
Gluténmentes farsangi fánk sütőben és olajban sütve
Gluténmentes farsangi fánk sütőben sütve
Jó étvágyat!
A sós perec és foszlós kalács recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: TORTILLÁK ÉS CHIPSEK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA