Bár kenyérreceptet fellelni az interneten, könyvekben ma már nagyon könnyű - egész szakácskönyvek is jelentek meg a témában - leírjuk a tökmagos kenyér receptjét is, amire kenhetjük az elkészült krémet vagy zsírt.
Az elkészült kenyér könnyű, laza, puha szerkezetű, mégis könnyen szeletelhető, napokig ehető. A teljes tönkölylisztből csodás kenyereket lehet sütni.
Tökmagkrém
Hozzávalók1 bögre (2,5 dl) hántolt tökmag
1/2 bögre tökmagolaj
1/2 bögre meleg / langyos víz (körülbelül)
1 kávéskanál fokhagymapor
1/4 kávéskanál bors
1 csapott kávéskanál őrölt köménymag
1/4 kávéskanál koriander
1/2 kávéskanál csilipaprika (ha szeretjük, hogy csípős)
1 csipetnyi szerecsendió
1 csapott kávéskanál só (vagy több, ízlés szerint)
A fűszerezésen változtathatunk, de az első hat hozzávalót igyekezzünk betartani.
A tökmagkrém elkészítése
1. A tökmagot előző este áztassuk be, de legalább 5-6 órára.
2. Öntsük le az áztató vizet és - a víz kivételével - a többi hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe vagy turmixba.
3. A meleg vizet apránként adagoljuk a krémhez a kívánt kenhető állag eléréséig.
Már kész is.
Vegazsír tökmagból

1 bögre hántolt tökmag
1/2 bögre tökmagolaj (szőlőmagolaj, vagy aminek szeretjük az ízét)
1 kiskanál só (ízlés szerint)
A vegazsír tökmagból elkészítése
1. A tökmagot egy serpenyőben szárazon, állandó keverés mellett pirítsuk meg.
A pirítástól lesz karakteres, erőteljes ízű a zsírunk.
2. Kihűlés után kávédarálóban vagy aprítógépben őröljük meg alaposan, akár egészen porszerűre.
3. A megőrölt maghoz adjuk hozzá az olajat és a sót. Keverjük alaposan össze, ha száraznak, morzsalékosnak érezzük a masszát, pótoljunk még hozzá olajat.
Kellemesen kenhető zsírt kell kapnunk.
Már kész is.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Teljes kiőrlésű, tökmagos tönkölykenyér
Hozzávalók
0,5 kg teljes tönkölyliszt
3-4 evőkanál vagy 1/2 bögre tökmag
3-3,5 dl langyos víz
1 kávéskanál vagy több só, ízlés szerint
2/3 csomag élesztő vagy 7 g instant élesztő
2 evőkanál olaj (például szőlőmagolaj ) + egy kicsi a sütőforma kikenéséhez
A tökmagos tönkölykenyér elkészítése
1. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a tökmagot és a sót.
2. A keverék közepébe "ássunk" egy gödröcskét, ebbe morzsoljuk bele az élesztőt és öntsünk az élesztőre kicsi (fél deci) langyos vizet.
Kevés liszttel takarjuk be az élesztőt.
3. Várjunk, amíg az élesztő kicsit dolgozik. (5 perc)
4. Keverjük össze a lisztet a megkelt élesztővel és fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, amíg viszonylag kemény kenyértésztát kapunk.
5. Dolgozzuk ki a tésztát alaposan, akár a robotgép dagasztó fejével, de kézzel is lehet.
Egészen sima tésztát kell kapnunk, ami az edényünk falától jól elválik.
6. Kelesszük a kenyerünket meleg lakásban körülbelül fél óráig, de mindenképpen addig, amíg a tésztánk duplájára kel.
7. A megkelt tésztát gyúrjuk át és helyezzük a kiolajozott sütőformába.
8. Várjuk meg, míg a sütőformában újra megkel (körülbelül 20 perc) a tészta.
9. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük, amíg megpirul, és ha megkopogtatjuk a tetejét, keményen kopog.
Jó étvágyat!


A tökmagkrémes és vegazsíros kenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KRÉMEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA