A kókuszpálma még ki nem nyílt virágzatának lecsapolásából keletkező levet szárítják meg a hozzáértő mesterek, így kinyerve a cukrot és megóvva annak értékes összetevőit. Ez a tradicionális előállítás, melyet az ázsiai népek tagjai előszeretettel űznek. A 100%-ig természetes, szerves, nem kezelt alternatíva sem fehérítésen, sem más mesterséges folyamaton nem esik át. Természetes édesítőszer, melynek az íze leginkább a barna cukoréra vagy nádcukoréra hajaz. Karamellás beütését sokan plusz pozitívumként emlegetik.
Tény, hogy akadálytalanul karamellizálható, ami az egyéb édesítőszerekhez képest óriási előny. Sem az eritrit, sem a stevia nem hevíthető, vagyis a karamell ízt követelő édességek nem állíthatóak elő a segítségükkel. A kókuszvirág cukor figyelemre méltó ásványi anyag és vitamin profillal büszkélkedik. Gazdag káliumban, cinkben, vasban, de B1, B2, B3, B6 és C vitamin tartalma sem söpörhető szőnyeg alá. Az alacsony glikémiás index kulcsfontosságú, hiszen ennek a jellemvonásának hála a kókuszcukor alkalmas akár IR-esek, akár cukorbetegek számára, de természetesen az egészséges, de tudatosan gondolkodó emberek konyhájában is maradéktalanul megállja a helyét.
Süteményekhez, desszertekhez kitűnően használható, s mivel nincsen semmilyen kellemetlen utóíze, így kávék, teák, limonádék ízesítésére is tökéletes. A lassú felszívódás (köszönhetően a jó glikémiás értéknek) és az értékes komponensek pazar alapanyaggá teszik a kókuszcukrot, mely megállja a helyét a legnagyobb gasztronómiai kihívásokban is.