A feketebab mostanság került a Bulkshop kínálatába konzerv formában. Mi nagyon hamar megszerettük a konzerv változatot, mert a feketebab áztatási és főzési ideje nagyon hosszú, 12 órai áztatás után pár órát kell főzni.
A konzerv kibontva meghökkentő, sűrű, kocsonyás, fekete lében tökéletesen puhára főtt ébenfekete babszemek rejtőznek.
A fekete színű növények igen egészségesek, sok bennük az antocianidin, az a vegyület, amely jót tesz a szívünknek és az ereinknek.
Magas rost és protein tartalmú, tápértékben nagyon gazdag, alacsony glikémiás indexű (GI:35), még fogyókúrába is beilleszthető.
Most humuszt készítettünk belőle. Nagyon finom, krémes állagú, jól kenhető, mártogatósnak is alkalmas, halványszürke árnyalatú krém lett belőle, ami talán szokatlan szín egy ételtől.
Ízesítése nagyban múlik rajtunk, megválaszthatjuk a hozzáadott fűszereket és ízesítőket.
Mi egy igen egyszerű változatot készítettünk, bővítsétek a receptet kedvetek szerint.
Az átlagosnál kicsit hosszabban kelesztett, lapos lepénykenyérrel ettük. A kenyér receptjét ebben a posztban szintén megadjuk. A kenyérszeletkéket füstölt paprikával szórtuk meg. Szuper ötlet volt.
Hozzávalók a babhumuszhoz
1 konzerv feketebab, leszűrve, de nem leöblítve3 evőkanál tahini
2-3 evőkanál citromlé
himalája só / parajdi só
mi köménnyel és leheletnyi őrölt babérral ízesítettük
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A feketebab humusz elkészítése
1. A babkonzervet szűrjük le, de ne öblítsük le.2. Mindent tegyünk az aprítógépbe vagy a turmixba. Készíthetjük tükörsimára, de picit darabosabbra is, ahogy szeretjük. Ízesítgessük tovább kedvünk szerint.
Hozzávalók 2 nagyobb lepénykenyérhez
25 dkg finomliszt1.5 dkg élesztő
1.5 dl víz (langyos)
1 mokkáskanál cukor
1 kávéskanál só
1 evőkanál olívaolaj / rizsolaj / napraforgóolaj a kelesztő edényhez
füstölt paprika a szóráshoz
A lepénykenyér elkészítése
1. A liszt közepébe alakítsunk ki egy kis gödröt, ebbe tegyük az elmorzsolt élesztőt, cukrot és kevés langyos vizet.Várjuk meg, amíg az élesztő dolgozni kezd.
2. Adjuk hozzá a lisztet és a többi langyos vizet.
3. A szokásosnál kissé jobban dagasszuk meg, amíg a tészta az edény aljától elválik.
4. Kiolajozott edényben, langyos helyen kelesszük 1.5 órát, határozottan kelesszük túl a tésztát.
5. Nyomjuk ki belőle a levegőt és formáljunk belőle 2 nagyobb golyót.
6. A golyókat 15 percig újra pihentessük.
7. Pihentetés után a kenyerünkkel formáljunk, lapítsunk belőle körülbelül 1-1.5 cm magas lapos kenyereket, ezeket újabb 30 percig kelesszük.
8. Süssük 200 fokon 25-30 percig világosra.
9. Szeletelés után szórjuk meg füstölt paprikával.
Jó étvágyat!
Nézzétek meg feketebabból készített burgerünk receptjét is:
Feketebab fasírt gombás tápiókatésztával
Nézzétek meg más laposkenyér receptünket is:
Lepénykenyér vegán szendvicsalap
Nézzétek meg más kenyérre kenhető krém és humuszreceptjeinket is.




A feketebab humusz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK |
NÖVÉNYI FEHÉRJÉK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA