Néhány héttel ezelőtt megosztottunk veletek egy videót, hogyan kell majonézt készíteni a főtt csicseriborsó levéből. (https://www.facebook.com/bulkshop.hu/posts/2048088318771567) Sokan megnéztétek és kedveltétek a videót. Most a majonézkészítés egy másik nagyon hatékony és könnyű módját osztjuk meg veletek. Akik figyelemmel kíséritek az oldalunkon megjelenő recepteket, tudják, hogy mostanában többször is kísérleteztünk a lenmag főzetéből / lenfehérjéből készíthető habokkal, édességekkel.
A csicseriborsóléből készült majonézzel analóg módon készítettük a lenmajonézt is. Sűrű, több napig elálló, konzisztenciájából több napon át sem vesztő, az „igazi” majonéz ízével megegyező, jól használható, krémes, sima majonézt készítettünk. Ha a fotókat megnézitek, a kis tálkában lévő majonéz három napos, a mellette lévő, magas mérőpohárban lévő friss, alig pár perce készült. A hűtőben állva még sűrűsödött is.
A lenfehérje elkészítése egyszerű. Kilencszeres mennyiségű vízben kell főzni egy bögre lenmagot 45 percig, illetve, amíg a folyadék felére apad. Kiszűrve belőle a főtt magokat tojásfehérjére emlékeztető, nyálkás, sűrű folyadékot kapunk, ami a hűtőben jól eláll, egész héten használhatjuk habkészítésre, majonézalapnak. Mi kalácsot és perecet is sütöttünk vele úgy, hogy tojás helyett használtuk.
A lenfehérje előnye a csicseriborsó levéhez viszonyítottan, hogy korlátlan mennyiségben, olcsón készíthető, nem kell a kiszűrt borsó felhasználásáról vagy fagyasztásáról gondoskodni. Íze nagyon jó, tojásfehérjére emlékeztető, semleges. Tovább ízesíthető tormával, wasabival, fokhagymaporral, bármivel, amit szerettek, amit a majonéz ízesítéséhez egyébként is használnátok.
A lenfehérje elkészítéséről és a belőle készült édességekről a bejegyzés végén szereplő linkekre kattintva többet is olvashattok.
Hozzávalók a lenmajonézhez
1.5 deciliter lenfehérje1-2 evőkanál mustár
1 evőkanál almaecet
csipet só
2.5 deciliter olívaolaj / más olaj
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A lenmajonéz elkészítése
Minden hozzávalót egy keverőedénybe kell önteni.Botmixerrel egy pillanat alatt felverhető.
Bulkpraktika: Fontos lehet az elkészítésnél, hogy a felhasznált hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. Az olaj és a lenfehérje hőmérséklete legyen közel azonos. Mi a hűtőből elővett lenfehérjét a tartójával együtt forró vízbe állítottuk, hogy a szobahőmérsékletű olajjal nagyjából azonos hőmérsékletűre melegítsük.
Korábbi lenhabbal készült receptjeinket itt nézhetitek meg:
Lenhabbal készült datolyás mogyorókrém recept
Csokikrém lenmagból készült habból recept
Citromos köleshab csokireszelékkel recept
Jó étvágyat!
A gluténmentesen elkészíthető vegán majonéz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: TORTILLÁK ÉS CHIPSEK | SALÁTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA