Ilyenkor, amikor a bodza virágzik, sokan készítünk bodzaszörpöt. Frissen is finom, dunsztolással télállóvá is tehető. Rengeteg vitamint tartalmaz, a népi irodalom szerint - számos más jó tulajdonsága mellett - jó szolgálatot tesz meghűléses betegségek idején.
Kevesebben gondolnak rá, de a bodza virágából dzsemkülönlegesség és zselé is készíthető. Mindkettő nagyon finom, különleges és dekoratív étel. Elkészítésük könnyű, akár kezdők is próbálkozhatnak vele. Néhány összetevő, pár perc munka és már kész is. Ehetjük magában, de müzlik, kásák, édes rizsételek kiegészítője és sütemények bevonata is lehet.
Mi például – ahogy a képeken is látszik – növényi tejben főtt és habbal felturbózott rizzsel is megkóstoltuk. Szép is volt, jó is volt.
Agaragarral zselésítettük, de lágyabb állagú zselét - vagy inkább dzsemet - készíthetünk pektinnel is (1 liternyi forrázathoz 6 gramm pektint adva) vagy úgy, hogy kevesebb agaragarral dolgozunk. Általában 2.5 deciliter folyadékhoz egy kávéskanál agaragar szükséges a jó állagú, szeletelhető zselé elkészítéséhez. Ha dzsemsűrűséget szeretnénk, a kávéskanalat alaposan rázogassuk le és csak laposra rázott kávéskanálnyi agaragart használjunk.
Bármivel édesíthetjük, ami a diétánkba, életmódunkba, elveinkbe belefér, amit a pénztárcánk alapján megengedhetünk magunknak.
Ahhoz, hogy 1 liternyi szép színű és intenzív ízű zselét vagy dzsemet kapjunk, 10-12 virágra van szükségünk.
Hozzávalók 4 adag bodzazseléhez
11-12 bodzavirág + a díszítéshez1 liter forrásban lévő víz
3-4 evőkanál cukor / cukorpótló / mi eritritolt használtunk
1 nagy citrom leve
4 kávéskanál agaragar
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A bodzazselé elkészítése
1. Előző este 1 liternyi forrásban lévő vízzel öntsük le a virágokat és hagyjuk másnapig állni.2. Szűrjük le a folyadékot, az ázott virágokra nem lesz szükségünk. Keverjünk el benne 4 kanál agaragart, ha dzsemet készítünk 4 lapos kanállal, ha szeletelhető zselét szeretnénk, akkor picit, de csak picit púposabb kanállal.
3. Forraljuk fel és 2 percnyi ideig főzzük, mert az agaragar csak főzés után tudja kifejteni zselésítő hatását.
4. Vegyük le a tűzről, kevés ideig hűtsük, keverjük el benne a választott édesítőt és a citrom levét. Kóstoljuk meg, intenzív ízű legyen, minél intenzívebb ízű a folyadék, annál ízletesebb lesz a megdermedt zselé.
5. Adagoljuk tálalóedénykékbe úgy, hogy az edények aljába teszünk egy virágernyőt, arra egy citromkarikát, erre öntjük a zselét. A virágok az első percekben még felúsznak, de a citromkarikával együtt időnként, a dermedésig nyomjuk le újra és újra azokat. A besűrűsödő zselében más nem tud felúszni, csak a virág.
6. Dermedés után fordítsuk ki a zselét az edénykékből, nagyon szép látványban lesz részünk.
Jó étvágyat!




A bodzazselé recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA