Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Lorenzo Rizottó rizs 1kg
1.880 Ft (1.480 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)

Lorenzo Rizottó rizs 1kg

1.880 Ft (1.480 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)
TÖBBET OLCSÓBBAN!
2 db vagy több
1.785 Ft / db
Átlagos értékelés: (1)
Elérhetőség: Raktáron

A Rizottó egy különösen kedvelt rizsfajta, az olasz konyha egyik alapétele.

Leírás

Különösen kedvelt rizsfajta, nevét egy Vercelli régióban található helység után kapta, ahol először - 1946-ban - termesztették. Mivel a szemek meglehetősen nagyok, az Arborio rizst különös gondossággal főzzük, és az edényt a tűzhelyről levéve hagyjuk még pár percig pihenni. Az Arborio rizs bármely rizottó elkészítéséhez alkalmas.
A rizotto, pont mint a tészta, fogkemény. Ehhez érdemes kóstolgatni, és elkapni azt a percet, amikor már nem kemény, de még van tartása. Akkor lesz tökéletes, harmonikus a végeredmény.
A rizottó  az olasz konyha egyik alapétele. Tulajdonképpen egy krémes állagú rizsétel, különféle zöldségekkel  ízesítve. Az olaszok előételként (primi piatti), a tésztákkal egy kategóriában eszik. 
Az igazi krémes állag eléréséhez több dologra kell figyelni. Legfontosabb a rizs fajtája. A rizottóhoz gömbölyű szemű, magas keményítőtartalmú rizs szükséges, ettől lesz olyan utánozhatatlanul krémes állagú.  A legismertebb fajta az Arborio. Fontos az is, hogy a főzéshez jó minőségű alaplét (zöldség alaplé)  használjunk.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olivaolajon pároljuk üvegesre és forgassuk bele a rizst, így pirítsuk néhány percig. Fontos, hogy az alaplé forró legyen.  Merőkanalanként kell a rizshez adni, majd hagyni, hogy elpárologjon, különben nem lesz krémes az étel. Ezt addig ismételjük, amíg el nem készül. A főzés utolsó perceiben  adjuk hozzá az ízlés szerinti fűszereket és ilyenkor reszelt parmezán sajtot is keverhetünk hozzá. A rizsnek az olaszok szerint ugyanúgy „al dente”, vagyis haraphatóra kell főnie, mint a tésztának. Akkor jó, ha van minimális rugalmassága és nem  főtt nagyon puhára.

 

Átlagos tápérték 100g rizottó rizsben

Energia: 1528 kJ/378 kcal
Zsír: 0,1 g
   amelyből telített zsírsav: 0 g
Szénhidrát: 74,9 g
   amelyből cukrok: < 0 g
Fehérje: 7,1 g
Só: 0 mg

 

Receptek rizottó rizzsel 

Gombás lecsós rizottó recept 
Áfonyabőrbe bújtatott édes köles és rizs 
Fekete szezámleves és fekete szezámsó






Cikkszám: 20065

Vélemények

4.00
1 értékelés
(0)
(1)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2017. 07. 19. -
Nemrég kipróbáltam ezt a rizst sushihoz, nekem bejött, finom lett.