Leírás
Vörös jázmin rizs
Illatos, hosszú szemű ázsiai rizsfajta. A nevében szereplő vörös jelző a rizskorpa színére utal. A hántolás után a vörös rizs esetében nem koptatják le a rizsszemről a korpát, így számos fontos tápanyag, élelmi rost, antioxidáns és vitamin megmarad benne a feldolgozás során. Az egészségesebb és változatos étkezési lehetőségeket kedvelők körében igen népszerű ez az aromás, magas tápértékű rizsfajta.
A vörös jázmin rizs jellemzői
Tulajdonságait tekintve nem ragad össze főzéskor, enyhén mogyoróízű, egy jellegzetes földies aromával. Erős antioxidánst tartalmaz, ez adja sajátságos színárnyalatát. Főzés során a színe elhalványulhat. Valamivel rágósabb, mint a fehér rizs.A vörös jázmin rizs ásványi anyagokat tartalmaz: magnéziumot, vasat, kalciumot, mangánt, molibdént és foszfort.
A vitaminok közül a B-vitamin található meg benne.
A fehér rizshez képest magasabb a fehérje- és a rosttartalma.
Glikémiás indexe közepes (nagyjából 55-ös).
A vörös jázmin rizs konyhai felhasználása
Felhasználhatjuk bármilyen ételhez, amelyhez amúgy a barna rizs vagy valamilyen hosszú szemű rizsfajta passzolna.Mint általában a hántolatlan rizseket, ezt is érdemes átmosni a főzés előtt és áztatni, nagyjából fél órát. Minél tovább ázik, annál kevésbé lesz rágós. Akár egy éjszakán keresztül is hagyhatjuk ázni.
A vörös jázmin rizshez dupla vagy két és fészeres mennyiségű hideg víz szükséges. Forraljuk fel, kicsit kavargassuk, majd alacsony lángon főzzük lefedve nagyjából 20-25 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve.
100g vörös jázmin rizs tápértéke:
Energia KJ-ban: 1516
Energia Kcal-ban: 362
Zsír: 2,7g
- amelyből telített zsírsav: 0,5g
- amelyből telítetlen zsírsav: 2,2g
Szénhidrát: 79,3g
- amelyből cukor: <0,1g
Rost: 3,4g
Só: 0,15g
Receptek jázmin rizzsel
Epres gyümölcsrizs Zöldségnyárs jázmin rizzsel
Kókuszos tejberizs eperzselével
Áfonyás rizstorta
Hús nélküli töltött káposzta
Rizsfelfújt eperrel
Recept: jázmin rizs zöldfűszerekkel
Hozzávalók:
25 dkg jázmin rizs
1 fej felaprított vöröshagyma
3-4 gerezd felaprított fokhagyma
kevés hidegen sajtolt olaj
só ízlés szerint
csipetnyi zöldfűszer (bazsalikom, kapor, citromfű, majoranna, snidling)
Elkészítés:
A hagymát az olajon megpároljuk, a végén hozzáadjuk a fokhagymát (ügyeljünk, hogy meg ne égjen).
A megmosott rizst hozzákeverjük, hozzáadjuk a sót, a zöldfűszereket és felöntjük a rizs mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű vízzel.
Grillezett, vagy párolt zöldségekkel is tálalhatjuk.
Cikkszám: 21164