Ha a tradicionális sushi receptjét nézzük, akkor a nyers alapanyagok harmonikus ízvilágát felvéve a rizsszemek tökéletesen alkalmazkodnak a helyzethez, így a végeredmény a sokak által rajongott exkluzív ízélmény. A főzése nagyban eltér a megszokott módszerektől, mivel fűszerezni szigorúan tilos. Abban a pillanatban ugyanis, hogy valamilyen ízesítőt használsz az elkészítése során, egy az egyben felveszi a hozzáadott karaktert, így gyakorlatilag beszűkíted a felhasználási lehetőségeket. A japán kerek szemű rizs ennek a fajtának az őse. A gondosan válogatott szemek elkészítése nagy odafigyelést igényel, de ha követed a tanácsainkat, akkor sikered garantálható!
Vizes átmosással kezdődik minden: addig kell öblögetned a rizsszemeket, míg a víz átlátszóvá nem válik. Ezt úgy nagyjából a harmadik, negyedik alkalomra érheted el. A leszűrést követően súlyával megegyező vízzel együtt helyezd főzőtálba, majd forralt fel a tál tartalmát. A legjobb, ha üvegfedél alatt tudod ezt végrehajtani, ilyen körülmények között ugyanis egészen speciálisan párolódnak a rizsszemek. A felforralás után jöhet a takarékláng, és kb. negyed óra párolás. A fedőt semmiképpen se vedd le! A keletkező gőz ugyanis főszerepet játszik a rizsszemek megpuhulásában.Ezután leveheted a tálat a tűzről, hogy kicsit megkevergesd, majd a fedő visszahelyezése után jöhet a végső szakasz, az utolsó tíz perc párolás. Ha ezzel is megvagy, akkor nincs más hátra, mint a kihűtés, és persze a tálalás, vagy éppen a felhasználás.
A sushi rizs alkalmazása
Ha nem vagy jártas annyira a keleti konyhában a sushi rizs, akkor is jó szolgálatot tehet neked. Érdemes a kamrádban egy zacskóval tartanod belőle. Az elkészítése, ha ismered a fent megosztott menetet, akkor nem nehéz, időigényesnek sem mondható, a végeredmény pedig kifejezetten szép, és semleges íze ellenére finom. Ha nem kívánod kitanulni a sushi készítés rejtelmeit, akkor a rizst bátran alkalmazhatod egytálételekben, ahol kitűnő alkalmazkodó képessége miatt pillanatok alatt idomulni fog a feltálalt ízvilághoz.