Az ásványi anyag profilja olyan széles spektrumú, hogy éppen elég felsorolni a benne található kincseket. Kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink, mangán, foszfor, hogy csak a legalapvetőbbeket említsük meg. A vitaminokról sem érdemes megfeledkezni, mivel A, B. C. és E vitaminforrás. A flavonoidokról nem véletlenül zengnek himnuszokat a gyógyítás területén dolgozók.
Ezek az anyagok bizonyítottak már a rákos megbetegedésekkel szembeni küzdelmekben, és érvédő hatásukat sem érdemes a szőnyeg alá söpörni. Az immunrendszer erősítése prioritást élvez, s az áfonya rendszeres fogyasztása ehhez hatékonyan hozzájárulhat. Ahogy nő a szervezet ellenálló képessége, úgy csökken az esélye a különböző fertőzések felbukkanásának. A sejtek regenerálásában is főszerephez jutnak a fent felsorolt anyagok, ahogy a méregtelenítés is fókuszba kerül. Az összetevők külön-külön is rengeteget tehetnek a kicsattanóan egészséges állapotért, de kombinációjuk verhetetlen összhatást eredményez. Az antioxidánsok több területen járulhatnak hozzá a jó közérzethez.
A vörösáfonyát sűrűn fogyasztják húgyúti fertőzések esetén, de a prevencióban is utánozhatatlan csemege. Nem elég, hogy finom, még a pozitív tulajdonságainak hála az ízlelőbimbók mellett a testet is kényezteti. A hegyvidéki növény aszalt formában sokáig eltartható és sokrétűen felhasználható. Az aszalt vörösáfonya asztalra teremtetett! A gasztronómiában számos módon hasznát veszik az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéjének termésének. Mártások, szószok, levesek, kompótok meghálálják a közreműködését, de a sütemények, desszertek világa sem nélkülözheti.