A képeken látható pite kérgét kókuszlisztből, a krémeket pedig csokis, illetve vaníliás kókuszpudingból készítettük.

A kéreg elkészítése nem nehéz, de előre el kell döntenünk, hogy a tésztájába teszünk cukorféleséget vagy nem. Édesítés nélkül is intenzíven kókuszízű, finom.
Ha a kéreg tésztájába teszünk cukorféleséget, a kisült kéreg sütés után igényel némi törődést. Ez a kizárólag kókuszlisztből készült, édesített kéreg ugyanis melegen nehezebben kezelhető, omlós, könnyebben törik. Ezért a pitesütő formában kell kihűteni és megtölteni. Hűtött állapotban ez a változat is jól szeletelhető.
A krémeket egyébként is hűteni kell a pudingok szilárdulásáig.

Mire kihűlnek a krémek, addigra a kéreg is szilárd és jól vágható lesz. A türelmünk gyümölcse egy intenzíven kókuszízű, nagyon finom sütemény. A kókuszkedvelők nagy kedvence lesz.
Mi az édesített kéreg mellett döntöttünk.
Hozzávalók egy közepes piteformához
(22 cm átmérő)A kéreghez:
1 bögre (2,5 dl-es - 11 dkg) kókuszliszt3 evőkanál szilárd kókuszzsír (9 dkg)
2 dl sűrű kókusztej
2 tojáspótló / lentojás*
1 csipet himalája só
2 evőkanál eritritol / más fehér cukor** (Lásd a leírást és a megjegyzést!)
1 kávéskanál konjakliszt (el is maradhat, de nagyon jót tesz a tészta állagának)
Hozzávalók a fehér krémhez:
0.5 liter kókusztej
2 nagy evőkanál kukoricakeményítő / készen vásárolt vaníliás pudingpor
15-20 dkg apróbbra őrölt kókuszreszelék
2-3 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál agaragar*** (Lásd a megjegyzéseket!)
Hozzávalók a kakaós krémhez:

2 evőkanál kukoricakeményítő + 1 nagy evőkanál kakaó / készen vásárolt csokis puding
0.5 dl kókusztej
15-20 dkg apróbbra őrölt kókuszreszelék
2-3 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál agaragar***
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A pite elkészítése
A kéreg elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokos hőmérsékletre.
2. A pitesütőt béleljük ki papírral vagy nagyon alaposan zsírozzuk ki.
3. Készítsük el a lentojásokat (2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz). Ha tojáspótló porral dolgozunk, a csomagolásán előírtak szerint járjunk el.
4. A szilárd kókuszzsírt morzsoljuk el a lisztben.
5. A kéreg hozzávalóiból gyúrjunk jól formázható, a pitesütőben könnyen szétnyomkodható tésztát.
6. A tésztát nyomkodjuk a kibélelt vagy kizsírozott piteformába. Igazgassuk el a piteformában a sütiszéleket is. Nyomkodjuk fel egészen a pitesütő pereméig, igyekezzünk, hogy a széleken se legyen nagyon vékony. (Lásd a képet!)
7. Süssük a tészta vastagságától függően 20-25 percig. 10 perc után, ha azt látjuk, hogy a szélek jobban pirulnak, takarjuk le egy sütőpapírral.
8. Vegyük ki a sütőből, de ne vegyük ki a formából, hagyjuk a formában kihűlni, esetleg a hűtőbe / hideg helyre is tehetjük.
9. Amíg a tészta sül és hűl, őröljük apróbbra, de ne lisztté, a kókuszreszeléket (nem okvetlen kell megőrölni, de így kellemesebb a krém konzisztenciája és intenzívebb az íze.)
A fehér krém elkészítése:
A kukoricakeményítőt vagy, ha pudinggal dolgozunk, azt, oldjuk fel kevés kókusztejen. Tegyük bele az édesítőt is. Tegyük félre.
A többi kókusztejben oldjuk fel az agaragart és tegyük fel forrni, forraljuk 2 percig, az agaragar csak főzés után tudja kifejteni zselésítő hatását.
Az agaragarral felforralt tejhez adjuk hozzá lassan, kavargatva a feloldott cukros keményítőt vagy, ha pudingporral dolgozunk azt. Várjuk meg, amíg besűrűsödik.
Vegyül le a tűzről, rövid hűlés után keverjük bele a 15-20 dkg kókuszreszeléket.
Hűtsük langyosra, de ne hidegre, nehogy az agaragar túl hamar megszilárdítsa.
A kakaós krém elkészítése:
A kakaós krémmel ugyanúgy járunk el, mint a fentiekben csak a kukoricakeményítővel együtt oldjuk fel és keverjük simára a kakaót is.
Összeállítás
A langyosra hűlt krémeket rétegezzük a pitére.
Tegyük a hűtőbe, 2-3 óra elteltével lesz jól szeletelhető.
Megjegyzések:
*A lentojás elszínezi a tésztát, ha azt használunk a piténk nem lesz sárga lesz, hanem drappos színű. A lentojás a pite ízét nem befolyásolja.
** Ha cukorféleség nélkül készítjük el a pitekérget kevésbé lesz omlós, jobban bírja a strapát.
*** Ha jól szeletelhető krémet akarunk készítsük agaragarral. Ha puhább, képlékenyebb, szétterülőbb, pudingállagú krémmel is megelégszünk, akkor hagyjuk ki az agaragart.
Jó étvágyat!




A csupa kókusz krémpite recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA