Könnyű pitetésztában, puha, krémes, szaftos, datolyával édesített gesztenyekrém.
Jobb már nem is lehetne.
Eredetileg csokoládés öntetet is akartunk hozzá készíteni, de annyira finom volt anélkül is, hogy a végén eltekintettünk tőle. A sütemény alapötletét az adta, hogy az egyik nagy áruházban mindig lehet cukrozatlan, natúr gesztenyemasszát kapni, mindig veszünk is belőle jócskán, így a mélyhűtőben bőségesen felhalmozódott néhány csomag, kellett végre kezdeni vele valamit. A pitetöltelék mellett döntöttünk és ez jó döntés volt. Próbáljátok ki ti is! A pitetészta elkészítése nagyon egyszerű, a töltelék elkészítése sem igényel komolyabb sütési tudományt.
A pite kérgét zabpehelyből és mandulalisztből készítettük, de elkészíthető tisztán zabpehelyből is, ha valaki pénztárcakímélőbb megoldást választana.
A zabpehely és a mandulaliszt keveréke viszont utánozhatatlanul finom, aki megteheti felerészben használjon mandulalisztet.
Hozzávalók a gesztenyés, datolyás zabszelet kérgéhez
1 bögre (2,5 dl) apróbbra őrölt zabpehely, ha szükséges gluténmentes zabpehely1 bögre mandulaliszt vagy még egy bögre zabpehely
2 evőkanál szilárd kókuszzsír
3-4 evőkanál kókusz- vagy más cukor / eritritol / más cukorpótló
2/3 csomag sütőpor / gluténmentes, ha szükséges
1 csipet himalája só
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 lapos kávéskanál fahéj és kardamom
Hozzávalók a zabszelet töltelékhez
1 evőkanál kukoricakeményítő2.5 deciliter növényi tej
1 bögre aszalt datolya
1 csomag natúr gesztenyemassza
1-2 kávéskanál vaníliakivonat
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A gesztenyés, datolyás zabszelet elkészítése
A töltelék elkészítése:1. Készítsük el előre a tölteléket, hogy ki tudjon kissé hűlni.
A datolyát szűrőben alaposan mossuk meg és 30 percre áztassuk forró vízbe. Szűrjük le és villával vagy keverőgéppel törjük kissé darabos péppé.
A növényi tejben keverjük el a kukoricakeményítőt és főzzük felsűrűsödésig.
A sűrű kukoricakeményítőbe keverjük bele a gesztenyemasszát és a villával vagy keverőgéppel összetört datolyát és minden más hozzávalót. Keverjük a masszát nagyon alaposan össze.
Hagyjuk kicsit hűlni, ha még meleg lenne.
2. A kéreg elkészítéséhez őröljük kissé apróbbra, de ne lisztté a zabpelyhet vagy felerészben használjunk zabpehelylisztet.
Keverjük össze a liszteket, morzsoljuk el a kókuszzsírral és a többi hozzávalóval.
3. A pite összeállítása:
Morzsálódó, nem összeálló tésztát kapunk, amelynek 2/3 részét szórjuk egyszerűen a papírral kibélelt tepsi aljába. (A tészta 1/3 részét tegyük félre, ezt szórjuk majd a tetejére.)
Simítsuk rá a tölteléket, szórjuk meg a félretett tésztamorzsával.
4. 35 perc alatt sült meg a mienk 180 fokos sütőben.
Jó étvágyat!




A gesztenyés, datolyás zabszelet recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA