Rengeteg almát kaptunk ajándékba. Már sütöttünk almás palacsintát, főztünk levest, készítettünk zabpehely alapú almás sütit, receptjét lásd: zabpehely alapú almás pite
Mindennap eszünk két almát, iszunk turmixot, tele van a hűtőnk, a mélyhűtőnk is dugig reszelt almával. Mit lehetne még?
Hát tripla almást!
Abba jó sok alma kell. Nagyon finom, egészséges, nem hizlal (ha keveset eszünk belőle), puha, lédús. Reggelire, desszertként, uzsonnára, kényeztetésre, mindenre és mindenkor alkalmas, nassolásra való.
A mostanában kedvelt lisztkeverékünket használtuk hozzá. A lisztkeverék rizsliszt, zabliszt, kókuszliszt egyenlő arányú keverékéből, kevés kukoricakeményítőből, plusz kevéske konjakjisztből készül és alkalmas arra, hogy más receptekben a fehér búzalisztet kiváltsuk vele. A lisztkeverék pontos leírását lásd: paradicsomos kukoricapite és egy jól működő lisztkeverék recept
Tojásként a vegán süteményekben már szinte hagyományos lentojást használtunk, de a sütemény nem vegán módon táplálkozók esetében elkészíthető tojással is, úgy a kissé felvert tojásoktól, ha lehet még könnyedebb lesz.
Hozzávalók 15 szelet triplán almás pitéhez

1 alma nagylyukú reszelőn lereszelve
1 alma kockázva
1 alma a dekorációhoz, felezve, vékony szeletekre vágva
1 bögre (2,5 dl) lisztkeverék a fentebb említett lisztkeverékből*
(rizsliszt, zabliszt, kókuszliszt egyenlő arányú keveréke)
vagy
2 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál zabliszt
2 evőkanál kókuszliszt
1 púpozott kávéskanál kukoricakeményítő
1 mokkáskanál konjakliszt
2 jól felvert lentojás
2 evőkanálnyi olvasztott kókuszzsír
1 lapos kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 facsarásnyi citrom
1/2 bögre durvára tört kesudió / dió / mandula
4 evőkanál kókuszcukor / barna cukor / cukorpótló / a szóráshoz
körülbelül 1 dl növényi tej a hígításhoz (az alma nagyságától is függ)
1 csipet himalája só
1 kávéskanál vaníliakivonat / aroma is megteszi
fahéjas porcukor / cukorpótló a szóráshoz
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A triplán almás pite elkészítése
1. 180 fokra melegítsük elő a sütőt.2. Készítsük el a lisztkeveréket, a lentojást, reszeljük le és daraboljuk fel az almákat. A lisztkeverékhez adjuk hozzá a többi száraz hozzávalót.
3. A lentojást alaposan verjük fel. Adagoljuk hozzá a cukrot, keverjük tovább, míg a térfogata kicsit megnő. Adagoljuk hozzá a kókuszzsírt.
4. A tojásos masszához fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztkeveréket és a reszelt almát is apródonként. Ha nagyon száraznak tűnik a massza, hígítsuk növényi tejjel. Végső állapotában sűrű nokedlitésztára emlékeztető, nem formázható, de nem is folyékony tésztát kell kapjunk.
5. Utolsóként adjuk hozzá a diót és a darabolt almát. A darabolt almát finoman, nem törve adjuk a masszához.
6. Egy körülbelül 18 X 24 cm-es tepsit béleljünk ki papírral és simítsuk bele a masszát.
7. A tetejét rakjuk ki csinosan a szeletelt almával.**
8. Süssük 180 fokos sütőben 35 percig.
*A sütemény 2/3 zabpehelyliszt / zabliszt és 1/3 rész kókuszliszt keverékéből is elkészíthető.
**A szeletelt almákat serpenyőben is karamellizálhatjuk és utólag halmozhatjuk a megsült sütemény tetejére.
Jó étvágyat!




A triplán almás pite recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA