Ennek a változatnak az az előnye, hogy a kevésbé édes sárga dinnye is felhasználható hozzá, kevés ízesítés után. A tápióka puding nem drága, elkészítése nem időigényes, szinte elronthatatlan, szépen díszíthető, nagyon kiadós, kapós édesség. Főzés közben megdagad, egy bögrényi száraz gyöngyből ötszörös térfogatú puding főzhető.
Lényegében bármilyen idény vagy déligyümölccsel ízesíthető és színezhető, de talán mégis fehéren elkészítve a legszebb. A legmutatósabban színes gyümölcsrétegekkel tálalható. Nézzétek meg korábban, rétegezéssel készített pudingunkat is ide kattintva.
A tápióka gyöngy glikémiás indexe 70, szénhidráttartalma 89 gr/10 dkg. Nem éppen fogyókúrás desszert, de ellenállhatatlan. A kicsi, csúszós, kocsonyás göböcskék számolatlanul csúsznak le a torkunkon. Azt olvastuk, hogy 10 dekányi adagját 11 perc biciklizéssel, 10 percnyi lépcsőzéssel lehet lemozogni, de 24 percnyi gyaloglás is megteszi, legalább útközben minden szembejövőnek elmesélhetjük milyen finomat ettünk. (http://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/tapiokagyongy-kaloria.php).
Persze ezek a mennyiségek a száraz gyöngyökhöz vannak kiszámolva, főzés után körülbelül ennek az ötödét esszük meg egy desszertben.
A különböző gyártók különféle elkészítési módokat javasolnak, nézzétek meg minden esetben a zacskók hátoldalán található felhasználási javaslatot. Mi ezúttal a zacskón található utasítás alapján ötszörös mennyiségű folyadékban főztük.
Hozzávalók 5 adagnyi sárgadinnyés tápióka pudinghoz
1 bögre (2,5 dl) tápióka gyöngy1 közepes nagyságú sárgadinnye
2 bögrényi növényi tej
4-5 evőkanál fehér cukor, cukorpótló, mi eritritolt használtunk
2 kávéskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál őrölt kardamom (el is maradhat)
1 citrom kifacsart leve
csipet só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A sárgadinnyés tápióka puding elkészítése
1. A dinnyét felezzük el és a húsát kaparjuk ki úgy, hogy 1 cm-nyi réteget a héján hagyunk. A kikapart dinnyehús felét turmixoljuk meg, felét apró darabokra vagdaljuk fel.2. A dinnye turmixolt levéhez adjunk annyi növényi tejet, hogy öt bögrényi folyadékunk legyen.
3. A folyadékot édesítsük, sózzuk, fűszerezzük és tegyük bele a tápióka gyöngyöt. Főzzük kevergetve 10 percig. Ennyi idő kell, amíg a gyöngyök átlátszóvá válnak, csúszóssá lesznek. Kóstoljuk is meg, hogy a gyöngyök tökéletesen megpuhultak-e? Kevés vízzel, növényi tejjel még pótolhatjuk a főzőlevet, ha szükségesnek tartjuk a kívánt állag eléréséhez.
Ha színes gyümölcsökkel összeturmixolt lében főzzük a gyöngyöket, előfordul, hogy kevés fehér színű gyöngy is marad a masszában, ezek is megpuhulnak főzéskor, az élvezeti értéket nem rontják. Ha fehér színű a főzőlevünk ezek persze nem látszanak.
4. A megfőtt pudingot hűlés után kóstoljuk meg, facsarjunk hozzá citromlevet, adjuk hozzá és gyengéden keverjük bele az összedarabolt dinnyehúst, majd töltsük vissza a dinnye héjába, hűtés után nagyon finom, intenzív dinnyearomájú pudingunk lesz.
Jó étvágyat!



A sárgadinnyés tápióka puding dinnyehéjba töltve recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK DESSZERTEK | TORTÁK