A képeken látható gombás növényi összetevőkből készült fasírtrudat még Karácsonykor, az ünnepi asztalra, húspótló ételként készítettük növényevő barátaink számára.
Nagyon nagy volt a sikere, a húsevők is megkóstolták, díjazták, alig lehetett lebeszélni őket, hogy ne egyék el a vegán módon táplálkozók elől.
Az elkészítése igen egyszerű, az alapját a Bulkshopban mostanság árusítani kezdett borsófehérje granulátum adja, amelyet gombával egészítettünk ki.
A borsófehérje granulátum előkészítése hasonlatos a szójagranulátuméhoz. Felhasználás előtt be kell áztatni, részben, hogy megduzzadjon, részben, hogy a legjobbnak vélt, kedvenc ízeinket belecsempészve az áztató/páclétől, a lehető legfinomabb, a lehető leginkább kedvünkre való fasírt alapanyagot nyerjük. Csak a fantáziánk és az ízvilágunk szab határt a páclébe kerülő fűszereknek és egyéb ízesítőknek. A páclevet mindig ízesítsük is egy kicsit túl, mert a fehérje megduzzadása után a felesleges nedvességet úgyis kicsavarjuk belőle.
Bármilyen gomba megfelel ízesítésként, amit szeretünk, az áztatott és előre elkészített shiitake gombától, a friss, párolt csiperkékig, portobellóig, de elmozdulhatunk a drágább, akár mélyhűtve kapható vargánya vagy rókagombáig is. A felhasznált gomba fajtájától és lédússágától függően kicsit más és más lesz a fasírtunk íze és picit más a sűrítés módja is.
A kicsavarás után bánjunk úgy a granulátummal, ahogy a darált húsokkal vagy más fasírtalapú növényekkel szoktunk.
Az összegyúrt fasírtmasszát nem kell okvetlen rúdban, őzgerincformában sütni. Gyúrhatunk belőle kisebb-nagyobb gombócokat, ezeket tálalhatjuk bármilyen garnírunggal, de a kisebb gombócokat szúrhatjuk fogpiszkálóra és partifalatként is kitűnően és szépen tálalható fogást varázsolhatunk az asztalra. Nem is feltétlen kell sütőedénybe tenni. Mi egy szétvágott sütőzacskóban feltekerve is sütöttük már. Ennek előnye, hogy minden oldala, kívülről is pirosra, kérgesre sül.
A borsófehéje nem drága, használjuk a mindennapi vegán konyhában gyakran.
A csomagban lévő granulátum (10 dkg) 2-4 embernek bőségesen elegendő, ha garnírungot is készítünk hozzá.
Az elkészítési lehetőségek sokfélék, változatosak lehetnek, ahány ház és ahány szakács, annyiféle. Mi most a képen látható rúdfasírt hozzávalóit és elkészítési módját adjuk meg.
A rúdfasírt borsófehérje granulátumból recept hozzávalói
6-8 főre, egy nagyobb őzgerincformához
2 csomag borsófehérje granulátum (20 dkg)
20 dkg – lehet több – portobelló és shiitake gomba vegyesen
0.5 dl olaj a gomba párolásához + 0.5dl a fasírt sütéséhez
2 púpos evőkanál csicseriliszt (ez helyettesíti a tojást és sűríti a masszát)
1- 2 evőkanál tápiókakeményítő vagy zsemlemorzsa / panko morzsa szükség szerint
3-4 gerezd zúzott / aprított fokhagyma
1 közepes fej aprított vörös hagyma
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál miso
1 kávéskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál bors
1 lapos evőkanálnyi piros porpaprika
1 lapos kávéskanál füstölt paprika (elmaradhat) / kávéskanál folyékony füst
1 nagy evőkanál inaktív élesztőpor / sörélesztő (el is maradhat)
bármilyen zöldfűszer vagy kedvenc szárított
1 nagy marék bármilyen durvára őrölt mag vagy dióféle (el is maradhat)
Hozzávalók a pácléhez
0.5 liter langyos víz / amennyi a granulátumot ellepi
2 evőkanál Gefro kerti zöldséglevespor / más natúr ételízesítő
só, ha az ételízesítő nem volt sós
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Rúdfasírt borsófehérje granulátumból recept elkészítés
1. Először az apróra vágott gombát pároljuk meg. Ha shiitake gombával dolgozunk, előzetesen áztassuk be, áztatás után a vastag szívós szárat távolítsuk el. Ha pároláskor a gomba sok levet eresztene, a darabos gombát szűrjük ki, a leszűrt levet adjuk a pácléhez.2. Áztassuk a hozzávalókkal ízesített granulátumot a langyos vízben. A granulátum hamar megázik, de sokkal ízesebb lesz, ha néhány órát hagyjuk a páclében.
3. A megáztatott granulátumból a felesleges vizet csavarjuk ki és adjuk hozzá a gombát.
4. Az összes többi ízesítőt és sűrítőanyagot gyúrjuk a gombás masszába. Ha a massza nem formázható, tegyünk még hozzá csicserilisztet, még egy evőkanál tápiókakeményítőt, ha nem kell, hogy gluténmentes legyen, akkor egyszerűen panko morzsát vagy zsemlemorzsát.
5. Kóstoljuk meg, ízesítgessük tovább.
6. Tegyük kiolajozott formába és 180 fokon süssük 40 percig.
Jó étvágyat!
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: vegán ételek | fasírtok