Készülhet hántolt vagy hántolatlan szezámmagból - előbbit a Közel-Keleti konyha alkalmazza, az utóbbi a kínai, koreai és japán ételek kedvelt összetevője. A hántolatlan változatnak magasabb a tápértéke, viszont keserűbb az íze.
Mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló ahhoz, viszont nagy előnye, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.
A tahini kitűnő ásványi anyag forrás: réz, magnézium, kalcium és cink található benne, emellett magas a rosttartalma és gazdag B1 vitaminban. A szezámmag több fitoösztrogén vegyületet (ún. lignánt) is tartalmaz.
Üvegben a tahini tetejét olajréteg fedi, ez csak a rostosabb szárazanyagtól különváló szezámolaj. Felhasználás előtt össze kell keverni. A tahinit tároljuk a hűtőszekrényben! Mivel nagyon gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, érzékeny a fényre és a hőre.
A Közel-Keleten gyakran fogyasztják egyszerű tahina szószként: vízzel, sóval, citromlével és tört fokhagymával elkeverve. Főtt és péppé zúzott csicseriborsóval a rendkívül népszerű hummus egyik alapanyaga, míg mézzel és/vagy cukorsziruppal a halva nevű édesség fő alkotója. Sós és édes ételek receptjeiben egyaránt megtalálható.
A számos egészséges tápanyagot tartalmazó dióízű szezámpaszta, a tahini, sokféleképpen fogyasztható.
A legkönnyebben csicseriborsó-krémbe vagy padlizsánkrémbe keverve építhetjük be étrendünkbe, de önmagában is fogyasztható, például zöldségek, saláták mellé. Az újdonságokat kedvelők keverhetik fűszeres zöldségkrém-levesekhez, de akár turmixba is tehetjük.
A tahiniből salátaöntet is készíthető, mely finom, krémes állagú, és a majonézben található telített zsírsavaktól mentes. Elkészítése: keverjünk össze 2 evőkanál tahinit és ugyanannyi borecetet, majd adjunk hozzá 2-2 teáskanál mustárt és szójaszószt. Fokozatosan keverjünk hozzá elegendő vizet, hogy az öntet eléggé folyékony legyen. A szezámos dresszing kitűnően passzolhat bármely burgonya- vagy tésztasalátához.
A tahini kenhető pirítósra és szendvicsekre is. Mézzel is érdemes kipróbálni!
A burgonyapüréhez adott vaj egy részét helyettesíthetjük tahinivel, így csökken benne a telített zsírsavak aránya.
Ha pirított zöldségeket készítünk, sütés előtt forgassuk meg őrölt római köményben, korianderben és oregánóban. Tálaljuk tahinis-joghurtos mártogatóval: ehhez keverjünk össze fél pohár joghurtot, ugyanannyi tahinit, nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát, és ízesítsük egy teáskanál paprikával.
2 evőkanál tahini nagyjából 178 kalóriát, 16 gramm zsírt, 6 gramm szénhidrátot és 5 gramm fehérjét tartalmaz. Jelentős mennyiség található benne thiaminból, magnéziumból, forszforból, vasból és kalciumból. Bár a zsírtartalma magasnak tűnik, a tahniniben egészséges zsírsavak találhatóak, amelyek védhetik a szív- és érrendszer egészségét.
A tahini tartalmaz olyan vegyületeket (a sesamint és a sesamolt), amelyek hatékonyan csökkenthetik a koleszterinszintet.
A tahini ásványianyag-tartalmának köszönhetően nagyon jót tesz a csontoknak és az ízületeknek, rendszeres fogyasztásával csökkenthető például a csontritkulásra vagy az ízületi kopásra való hajlam.
Tahini receptötletek
Tahini, a szezámpaszta. Ha szereted a szezámmagot, a tahinit imádni fogod!
A tahini pirított és finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet egy kevés olívaolaj segítségével kevernek megfelelő állagúra, és elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak.