Egy közkedvelt, lekvárral töltött, kelt tésztát vegánosítottunk. Többféleképpen is elkészítettük. Az eredeti, hagyományos változat tojással és tejjel készül ugyanis. Ezt a pillekönnyű tésztát elkészítettük tojáspótló porral és anélkül is. Alig volt különbség. Talán a tojáspótló nélkül készült változat még könnyebb, még lazább, még könnyebb volt. A gombócokat a Bulkshopban kapható Farine Speciale, 00-ás, kitűnő minőségű pizzalisztből sütöttük. Ebben a lisztben ismét, sokadszorra nem csalódtunk. Fantasztikusan könnyű vele bánni, a belőle készült tészta pedig utánozhatatlanul könnyű és kelt lesz.
A képen látható változatot frissen készült eperdzsemmel töltöttük, de a hagyományos változatokat szilvalekvárral töltik leggyakrabban. Kis áztatással, turmixolással és egy percnyi forralással, pillanatok alatt lehet szilvalekvárt készíteni aszalt szilvából.
Az eperlekvár elkészítésére a poszt végén javaslatot teszünk.
A gőzgombóc hozzávalói
4 hamburgerzsömle nagyságú vagy két nagyobb cipónyi gombóc elkészítéséhez25 dkg pizzaliszt / 00-ás minősítésű süteményliszt
2 dkg friss élesztő
5 dkg olvasztott kókuszzsír + a kenéshez
1 dl növényi ital (mi kókusztejet használtunk)
5 dkg cukor / kókuszcukor / barna cukor
1 kávéskanál tojáspótló + 2 evőkanál víz (nyugodtan elhagyható)
1 csipet só
Darált dió, mandula vagy mák a szóráshoz
A szilvalekvár hozzávalói
2 marék megmosott és kevés meleg vízben áztatott aszalt szilva
Az eperlekvár hozzávalóit és elkészítésének linkjét lásd a recept alatt.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A gőzgombóc elkészítése
1. A hozzávalókból az élesztő felfuttatása után készítsünk nagyon jól kidolgozott tésztát. Langyos hozzávalókkal dolgozzunk.2. Fóliával letakart edényben kelesszük duplájára. (30-40 perc)
3. A megkelt tésztát osszuk 4 illetve, ha nagy gombócokat akarunk 2 részre.
4. Lisztezett deszkán lapítsuk ki a tésztákat és helyezzük a közepükbe a tölteléket. Csomagoljuk be batyuvá és a csomagolt résszel lefelé helyezzük el a deszkán / lisztezett tálcán és ismét kelesszük 30 pernyi időt, míg ismét duplájukra nőnek.
5. Kenjük meg a tetejüket kókuszzsírral és gőz fölött főzzük 25 percet.
Ha nincs gőzölős edényünk, a képeken láthattok kezdetleges, de hatékony megoldásokat. Mi egy lábas fölé helyeztünk egy lukacsos pizzasütőlapot, arra raktuk a gombócokat, majd egy üvegtállal lefedtük.
A nagyobb gombócokat egy fém kenyeres kosárban helyeztük a gőz fölé.
A lényeg, hogy főzés közben le kell a gombócokat takarni és 20 percig nem szabad felemelni a fedőt, különben a gombóc összeesik.
A mindenen túlnövő mesebeli rizs semmi ahhoz képest, amennyire a gombócok megnőnek. A mieink sajnos össze is nőttek.
6. A kész gombócok tetejét újra kenjük meg olvasztott kókuszzsírral, szórjuk meg valamilyen mag vagy diódarálmánnyal.
Az eperlekvár hozzávalóit és elkészítését lásd:
Eperzsele
Eperdzsem
Nézzétek meg más kelt tésztáinkat is.
Sütőben sült kürtőskalács
vegán életmódba illeszthető lepénykenyér
Görög fánk
Sós perec és foszlós kalács
Jó étvágyat!
A gőzgombóc recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KEKSZEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA