Aki volt életében menzás, biztosan emlékszik erre az édes tésztaféleségre, amit sokan és nagyon szerettünk. Kicsit úgy is emlékezhetünk rá, hogy gyerekkorunk szegényebb időszakaiban, olcsó, könnyen elkészíthető ételként nagyon sokunknál még otthon is elkészítették. A szegények ételeként sokan emlegették nem kevés lenézéssel. Mi gyerekek azonban nagyon szerettük. Mindig volt hozzá lekvár is, otthon is, a menzán is. Aztán úgy kikopott a köztudatból. Sokáig gondolkodtunk, hogyan készíthetnénk el gluténmentes, vegán változatát úgy, hogy az ízét, azt a csodálatosat, amiért annyira szerettük, gluténmentes, vegán változatában megőrizze. Nem fogtok csalódni, az itt ismertetett tésztaétel íze és konzisztenciája megegyezik azzal a hajdani, imádott változattal. Könnyen, gyorsan elkészíthető. Az elkészült ételből minden önfegyelmet vesztve, hatalmas adag megehető.
Tápióka tésztából és szintén tápióka származék, szemcsés állagú manióka lisztből készítettük.
A tápiókaliszt / gyöngy, maniókaliszt nem alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek, viszont értékes táplálékok. Mindenmentesek, szinte minden diétába beilleszthetők, nem okoznak allergiát. Kitűnő rostforrásként segítik az emésztést, könnyen is emészthetők.
Rendkívül jó kalcium, mangán és vasforrás mindegyik formában.
A grízes tészta hozzávalói 2 személyre
1 bögre (2,5 dl) manióka liszt3 evőkanál kókuszzsír / más semleges ízű olaj, pl. rizsolaj
3-4 evőkanál eritritol / más fehér színű cukor / kiskanál sztívia vagy sztívia-folyadék
1/4 csomag tápiókatészta
nagyobb csipet himalája só
forró víz
baracklekvár / bármilyen lekvár
néhány szem dió
1 marék arany mazsola
fahéj a szóráshoz
Narancs dzsem: (2 narancs) + 1 mokkáskanál pektin + esetleg valamilyen cukor, cukorpótló
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A grízes tészta elkészítése
1. A tápiókatésztát picikét megsózott, lobogó forró vízbe áztassuk be. Annyi forró vizet használjunk, hogy a tésztát bőven ellepje.Fedjük le és legalább 15-20 percet hagyjuk állni. A tészta nem ázik el akkor sem, ha ennél hosszabb ideig ázik.
2. Szintén kevés forró vízbe áztassunk be egy maréknyi arany mazsolát.
3. A maniókalisztet kezdjük szárazon, egy tapadásmentes serpenyőben megpirítani. Mikor kezd színesedni, adjuk hozzá a kókuszzsírt, keverjük el benne és süssük még 1-2 percig.
Tegyük félre
4. A tésztát szűrjük le és alaposan csöpögtessük le. Rázogassuk, ne maradjon lucskos.
5. A lecsöpögött tésztát édesítsük meg, keverjük hozzá a szintén lecsöpögtetett mazsolát, és keverjük a hűlőfélben lévő, pirított manióka liszthez. Keverjük el alaposan, melegítsük össze és tálaljuk barack vagy más lekvárral. Díszítsük dióval, szórjuk meg jóféle fahéjjal.
6. Mi a piacokon mostanság frissen megjelenő déli gyümölcsökből narancslekvárt készítettünk hozzá. A narancsokat megmostuk, meghámoztuk, bőven hagytunk a hámozáskor a fehér szivacsos részből is, hogy a dzsemünk kissé kesernyés legyen. Apróra vágtuk a narancsot, kiskanál pektinnel összemacsgáltuk. Picike vizet aláöntve főztük pár percig. Mi nem édesítettük. Hűlni hagytuk, a pektintől kissé megdermedt állapotában használtuk.
Természetesen, ha van kezeletlen, vegyszermentes narancsunk, annak a héját is felhasználhatjuk.
Jó étvágyat!
A grízes tészta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: TÉSZTÁK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA