A kínai büfék egyik legkeresettebb egytál étele. Talán nincs is olyan, aki ne szeretné. Lényegében arról híresült el, hogy nem lehet az evését abbahagyni.
Az eredeti változat kínai tojásos tésztából készül. Mi azonban szerettünk volna egy gluténmentesen elkészíthető, vegán változatot készíteni, hogy mi se maradjunk ki a jóból.
A tápiókatésztára esett a választásunk a tojásos tészta helyett. A tápiókatészta nagyon finom, könnyen elkészíthető, jól ízesíthető tésztaféleség. Nem kell főzni, a rizstésztához hasonlóan elegendő forró vízzel leönteni és 5-6 percig várni, amíg megpuhul. Gyönyörűségesen megduzzad, hófehér színű, látványnak is nagyon szép.
Ennél az ételnél ez a hófehérség kis hátrányt is jelent, sem a pirításkor, sem a rálocsolt szójaszósztól nem színeződik olyan barna színűre, mint az autentikus változat. Íze azonban fantasztikus, az eredetivel megegyező, evését éppúgy nehéz abbahagyni, mint testvéréét. Mi nagyon szerettük.
Elkészítése könnyű, elronthatatlan. Ha lehetőségünk van rá, ne mirelit zöldségből készüljön - bár azzal is finom -, mert a mirelitek nedvességtartalma nagy, a zöldségek nehezebben megpiríthatók, mint frissen pucolt, a mosóvíztől jól lecsepegtetett, leszárított társaik.
Nagyon sok változatban, sokféle zöldségből elkészíthető. Az alábbi recept inkább csak irány- és ötletadó.
A kínai pirított tészta hozzávalói 2 főre
1/2 csomag tápiókatészta / rizstésztából is elkészíthető1 kisebb fej fehér hagyma / 3 szál újhagyma fehér része
2 gerezd fokhagyma
1 közepes nagyságú sárgarépa
1 kisebb fej karalábé / 1/4 fej káposzta
2-3 nagyobb brokkolirózsa
3-4 evőkanál szójaszósz (több, kevesebb)
1 cm-nyi friss gyömbér (elmaradhat)
2-3 evőkanál étolaj a zöldségek pirításához
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kínai pirított tészta elkészítése
1. A tápiókatésztát annyi forró vízzel öntsük le, hogy bőven ellepje. Takarjuk le az edényt és várjunk 6-8 percet, amíg a tészta megduzzad és megpuhulA tésztát szűrjük le és alaposan csepegtessük le.
2. Tisztítsuk, mossuk, szárítsuk le a zöldségeket és amennyire tudjuk, apróra vágjuk / csíkozzuk fel, a brokkolirózsákat szedjük apróbb darabokra, reszeljük meg a gyömbért.
3. Pirítsuk meg a zöldségeket. Ennél az ételnél fontos, hogy erős tűzön, nagyon sűrűn kevergetve, inkább rázogatva süssük, ne pedig pároljuk a zöldségeket.
Melegítsük elő a serpenyőt és amikor felmelegedett öntsük bele az olajat. Ha az olaj is felforrósodott tegyük bele a hagymát, pirítsuk, tegyük hozzá a fokhagymát és a reszelt gyömbért, pár pillanat múlva a zöldségeket. Sárgarépa, karalábé, brokkoli legyen a sorrend.
Rázogassuk a piruló zöldségeket a serpenyőben, hogy alaposan megpiruljanak, de semmiképpen ne égjenek meg. Az egész művelet pár percet vesz igénybe. Ha a zöldségek égnének, tegyünk alájuk egy-egy kanál vizet.
4. A megpirult zöldségekhez adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett tápiókatésztát, nagy lángon kevergessük, de csak keveset, mert a tápiókatészta nem olyan strapabíró, mint tojásos, gluténvázas társai. Tegyünk hozzá szójaszószt ízlés szerint és forgassuk alaposan össze addig, amíg a szójaszósz alaposan bevonja a tésztát.
5. Ha zöldhagymával készítettük, a zöld szárakat most vágjuk a tetejére díszítésként.
Jó étvágyat!
A kínai pirított tészta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: TÉSZTÁK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA