Ezt egész biztosan szeretni fogjátok, ezeket a puha, kókuszkrémmel megkent palacsintákat tortaformába raktuk egymásra, minden egyes réteget alaposan megkentünk citromos kókuszkrémmel. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, ha melegen akarjuk enni a sütőben 20 percnyi idő alatt átsütve mennyei, abbahagyhatatlan.
A gluténmentes lisztből készülő palacsintákat hosszabb ideig kell sütni, hogy könnyedén meg lehessen fordítani őket, meg kell várnunk, amíg az aljuk alaposan átsül. Ha nem töltjük ki a palacsintasütő alját teljesen a tésztával, akkor könnyedén, a szélüket megemelve jól átfordíthatók.
Csak győzzünk belőlük eleget sütni.
Mi megpróbáltuk elektromos palacsintasütőben is kisütni őket, de a hagyományos sütési technikát jobban szerettük.
Hozzávalók 8 darab palacsintához
2 bögre (2,5 dl) zabpehelyliszt (gluténmentes, ha szükséges)*2 kissé púpozott evőkanál tápióka keményítő
1/2 bögre mandulaliszt / darált dió
2 evőkanál olívaolaj + a serpenyőhöz
Körülbelül 1.5 dl növényi tej (mi kókusztejet használtunk)
1 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
1 facsarásnyi citromlé
A kókuszkrém hozzávalói
0.5 liter növényi tej2 evőkanál tápióka keményítő vagy egy tasak kész vaníliás pudingpor
1 kávéskanál agaragar (el is maradhat)
1 púpozott bögre apróbbra őrölt kókuszreszelék (nem liszt)
3 evőkanál eritritol / más fehér cukor vagy cukorpótló (ízlés szerint több, kevesebb)
1 kisebb citrom kifacsart leve
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 csipet só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Elkészítés
1. A krém elkészítése
Először a kókuszkrémet készítsük el.
A kókuszreszeléket őröljük kissé apróbbra. (A művelet el is hagyható, de intenzívebb lesz a krém íze, jobb lesz a krém állaga, ha a kókuszreszelék apróbb.)
A keményítőt / pudingport oldjuk fel kevés hideg tejben.
A tejben keverjük el az agaragart és tegyük fel forrni.
A tejet az agaragarral forraljuk két percig, mert az agaragar csak így tudja kifejteni zselésítő hatását.
Az agaragart ki is hagyhatjuk a receptből, a keményítőtől / pudingportól és a kókuszreszeléktől elég sűrű lesz a töltelék, de nem lesz olyan szépen szeletelhető, mintha tettünk volna bele zselésítőt.
A felforrt tejhez öntsük hozzá a feloldott keményítőt / pudingport és főzzük sűrűsödésig.
Vegyük le a tűzről és várjunk, hogy kicsit kihűljön.
Édesítsük, keverjük bele a citromlevet és a vaníliát.
Töltsük vele a palacsintákat.
2. A palacsinták elkészítése
A hozzávalókból keverjünk palacsintatésztát. A növényi tejet fokozatosan, apránként adagoljuk, lehet, hogy a receptben megadott mennyiségnél kicsit több folyadékra lesz szükségünk, mert a massza állás közben sűrűsödik, ilyenkor pótolnunk kell a tejet.
A bekevert massza sűrű legyen, ha a palacsintasütő aljába adagoljuk, ne terüljön szét, egy szilikonspatulával vagy egy evőkanállal kelljen kellő méretűre simítani.
A vékonyan kiolajozott serpenyőbe tegyünk egy kisebb merőkanálnyi adagot, egy szilikonlappal terítsük el köralakúra a masszát és lassan, szinte takaréklángon süssük 2-3 percig az alját. Ne feszegessük, ne próbálgassuk megfordítani, amikor a szélek kissé megpirultak, óvatosan nyúljunk a palacsintafordító eszközünkkel a megsült palacsinta alá és minden pánik nélkül fordítsuk meg. Ne kapkodjunk. Nem lesz semmi baj.
A palacsinták másik oldalát is süssük meg szép lassan, pirosra.
A kisült palacsintákat fordítsuk a gyűjtőtányérra vagy eleve fordítsuk bele egy kisformátumú tortaformába vagy egy sütőbe is betehető tálba.
Minden egyes palacsintát kenjünk meg a kókuszkrémmel. Rétegezzük egymásra a krémet és a palacsintákat, ameddig el nem fogynak.
Kétféleképpen járhatunk el ezután. A megtöltött palacsintatortát betesszük a hűtőbe és néhány óra alatt kihűtjük. Hidegen tálaljuk.
Vagy: A palacsintatortát 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ez esetben melegen tálaljuk.
Megjegyzés:
* Gluténmentes zabpehelylisztet nem könnyű vásárolni. A Bulkshopban kapható gluténmentes zabpehely kávédarálóban minden nehézség nélkül lisztté őrölhető.
Nézzétek meg a honlapon más gluténmentes, vegán palacsintáinkat is.
Jó étvágyat!
A kókuszkrémmel töltött palacsintatorta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK | ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK