Megérkezett a sütőtök, amikor a recept íródik - szeptember elején - már az első darabok kaphatók a piacon és a nagyobb élelmiszerboltokban.
Hamar sütöttünk is a felhasználásával néhány palacsintát, amelyek igen ízletesek, puhák, különlegesek. A receptben megadott hozzávalókból 8 darab lett, bőven elfogyott volna még néhány. Megítélésünk szerint nem igényelnek külön tölteléket. A palacsintatésztába cukrot nem tettünk, de egyenként megszórtuk őket fahéjas kókuszcukorral, feltekertük, meglocsoltuk a kedvenc szirupunkkal. A palacsinták a datolyaszirupot pillanatok alatt beszívták, átitatódtak vele, mennyei ízt kölcsönözve ráadásként az amúgy is igen finom palacsintáinknak. Természetesen, ha nincs otthon datolyaszirupunk, akkor se rettenjünk vissza a sütéstől, a palacsinták lekvárral is, olvasztott csokival is ehetők.
A gluténmentes lisztekből készült palacsinták általában jóval lassabban sülnek, mint búzalisztes testvérük. A bekevert tésztát sűrűbbre kell hagyni és méretüket is kisebbre kell fogni a könnyebb megfordíthatóság miatt. Ha van mini palacsintasütőnk, akkor sütésük gyerekjáték, ha nincs - ahogy nekünk sincs -, akkor türelmesen ki kell várni, amíg az aljuk megsül, úgy jól megfordíthatók.
Nagyon fontos, hogy a palacsinták sütésekor mindvégig takaréklángon vagy ahhoz közeli hőmérsékleten dolgozzunk. Pici rutint és türelmet igényel, de megéri a fáradságot.
Mivel ezek a palacsinták lassan sülnek, nem érdemes belőlük nagyon sokat bekeverni, az adagot megduplázni.
Hozzávalók 8 darab sütőtökös zabpalacsintához
2 bögre (2,5 dl-es) zabpehelyliszt (gluténmentes, ha szükséges)*2 kissé púpozott evőkanál tápióka keményítő
1 bögre tökpüré (sült)
2 evőkanál olívaolaj + a serpenyőhöz
1.5 dl növényi tej (mi kókusztejet használtunk)
1 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
1 facsarásnyi citromlé
fahéjas porcukor vagy tökpite fűszer a szóráshoz
datolyaszirup a szóráshoz / más szirup
1 evőkanálnyi cukor, ha édesebbre akarjuk
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A sütőtökös zabpalacsinta datolyasziruppal elkészítése
1. A hozzávalókból keverjünk palacsintatésztát. A növényi tejet fokozatosan, apránként adagoljuk, mert a tök nedvességétől függően a szükséglet változhat. A massza sűrű legyen, ha a palacsintasütő aljába adagoljuk, ne terüljön szét, egy szilikonspatulával vagy egy evőkanállal kelljen kellő méretűre simítani.2. A vékonyan kiolajozott serpenyőbe tegyünk egy kisebb merőkanálnyi adagot, egy szilikonlappal terítsük el kör alakúra a masszát és lassan, szinte takaréklángon süssük 2-3 percig az alját. Ne feszegessük, ne próbálgassuk megfordítani, amikor a szélek kissé megpirultak óvatosan nyúljunk a palacsintafordító eszközünkkel a megsült palacsinta alá és minden pánik nélkül fordítsuk meg. Ne kapkodjunk. Nem lesz semmi baj.
3. A palacsinták másik oldalát is süssük meg szép lassan, pirosra.
4. A kisült palacsintákat fordítsuk a gyűjtőtányérra és a kisülés után azonnal szórjuk meg fahéjas porcukorral. Ha picit kihűltek, és már nem égetik meg a kezünket, fel is tekerhetjük őket, ekkor locsoljuk meg kissé a sziruppal.
Megjegyzés:
* Gluténmentes zabpehelylisztet nem könnyű vásárolni. A Bulkshopban kapható gluténmentes zabpehely kávédarálóban minden nehézség nélkül lisztté őrölhető.
Nézzétek meg a honlapon más gluténmentes, vegán palacsintáinkat is.
Jó étvágyat!
A sütőtökös zabpalacsinta datolyasziruppal recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK | ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK