A zöldbanán liszt nem tartozik az olcsó gluténmentes lisztek kategóriájába, viszont egy nagyon finom, diós ízű, keményítőben, magnéziumban, káliumban gazdag lisztféle, amely jó hatással van az emésztésre és a vércukorszintre is.
Nagyon nagy előnye, hogy tojás hozzáadása nélkül is puha, jól feltekerhető, könnyen megfordítható, problémamentesen készíthető palacsintatésztát lehet belőle keverni. És a palacsinta nekünk is és – gondoljuk nektek is – bármikor jöhet.
Mi most stílusosan karamellizálódó magágyon sütött banánokkal töltöttük meg. Ez ugyan nem tette olcsóbbá, viszont elképesztően finommá igen. Bármelyik, bármilyen alkalomból megterített ünnepi asztal, ünnepi menü méltó befejezése lehet. De ne sajnáljuk megsütni egy hétvégi reggelen se, ha kicsit kényeztetni szeretnénk magunkat.
Természetesen más töltelékkel is elkészíthető, de annyira ízletes, hogy elegendő az is, ha valamilyen sziruppal kissé meglocsoljuk.
Hozzávalók 6-8 palacsintához
1 bögre zöldbanán liszt1 evőkanál tápióka keményítő
1 púpos evőkanál kókuszcukor
körülbelül 3 dl növényi (kókusz) tej + víz, ha szükséges
1 mokkáskanál fahéj
1/2 mokkáskanál kardamom
1/2 mokkáskanál szegfűszeg
1 kávéskanál sütőpor / szódabikarbóna + 1 evőkanál almaecet
1 csipet só
Kókuszzsír vagy étolaj (pl. rizsolaj) a sütéshez
A magkeverékhez
2 maréknyi bármilyen vegyes mag durvára őrölve2 evőkanálnyi kókusz- vagy barna cukor
2-4 banán
kókuszzsír a sütőedény kikenéséhez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A palacsinta elkészítése
1. Először a magkeveréket készítsük el.A magokat őröljük durvára és keverjük el 2 evőkanálnyi karamellizálódó cukorral.
2. A banánokat kissé kenjük meg kókuszzsírral vagy karcolgassuk meg villával, hogy jobban tapadjanak rájuk a magok, majd forgassuk meg őket alaposan a magkeverékben.
3. A magkeveréket maradékát szórjuk egy enyhén kizsírozott sütőedény aljába és fektessük rá a magbundás banánokat.
4. Tegyük a sütőbe 170 fokos hőmérsékletre és vigyázzunk rá, hogy ne égjen meg, mire a magok megpirulnak, a banán is átsül. (kb. 10 perc)
5. A hozzávalókból keverjünk sűrű palacsintatésztát úgy, hogy a folyadékot apróbb lépésekben adjuk hozzá. Szükség esetén kevés vizet pluszként adagolva addig hígítsuk, amíg a szokásos palacsintatésztánál sűrűbb, de a serpenyőben magától elterülő tésztát kapunk. A keverék sűrűsödhet, szükség lehet rá, hogy sütés közben is enyhén felhígítsuk.
6. A masszát adagoljuk kiolajozott palacsintasütőbe. Várjuk meg, amíg a massza magától elterül, körformát vesz fel. Érdemes egy kisebb merőkanállal adagolni, így a palacsintáink nagyjából egyforma nagyságúak lesznek, viszont nem teljesen töltik ki a sütőformát, így könnyedén megfordíthatók.
Lassú tűzön süssük, mint minden gluténmentes palacsintát. Akkor fordítsuk meg, amikor a tetején már kissé megszikkadt, nem nedves. Megfordítás után viszont a másik oldalt csak néhány másodpercig kell sütni.
A palacsinták könnyen feltekerhetők. Töltsük meg őket a kisült banánokkal és helyezzük vissza őket a karamellizált magágyra.
A zöldbanán lisztből készült palacsinta karamellizált magágyon recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK | ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK