Szinte mindenki kedveli a kókuszfagyit. Gyerekkorunk nagy kedvence otthon is elkészíthető, a mélyhűtőben tartható, bármikor elővehető és tálalható, gyümölcsökkel, csokoládéval díszíthető. A képen látható fagyi összetételénél fogva jól adagolható, kigombócolva fogyasztás közben is megtartja formáját, puha, krémes. Elkészítése nem nehéz. A legfinomabb, ha teljes zsírtartalmú, jó minőségű kókusztejből készítjük. Mi növényi habkrémet (Schlagcreme-t) használtunk a lazításához, de a fagyi felverhető kókuszkrémmel, aquafaba habbal vagy lenfehérje* felvert habjával is jó minőségben elkészíthető, ha valaki idegenkedne a bolti növényi habalapoktól.
A kókuszfagylalt hozzávalói
2 dl teljes zsírtartalmú kókusztej (Aroy-D vagy Chaokoh márkájú javasolt)1 púpos bögre (2,5 dl-es) kókuszreszelék (apróbbra darálva)
2 dl növényi habkrém / felverhető kókuszkrém / 1 csicserikonzerv leve habbá verve / 1 dl lenfehérje habbá verve
1/4 bögre rizs- vagy más világos színű szirup vagy eritritol / más fehér cukor feloldva
1 kávéskanál agaragar
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál őrölt kardamom (el is maradhat)
leheletnyi só
1 kávéskanál citromlé
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Elkészítés
1. A kókusztejben oldjuk fel az agaragart és főzzük 2 percig. Az agaragar sűrítő, zselésítő hatását akkor tudja kifejteni, ha felfőzzük.2. Az agaragaros tejet langyosra hűtsük ki. Előfordul, hogy a massza hűlés közben túldermed az agaragartól, de bármikor picit visszamelegíthető / hígítható, legjobb, ha nem várunk a teljes dermedésig, hanem még langyosan hozzáadagoljuk a többi hozzávalót.
3. Őröljük meg a kókuszreszeléket a kávédarálóban apróbbra, szinte lisztté. (Feltételezhetően a fagyit kókuszlisztből is el tudjuk készíteni, de mi most nem ezt próbáltuk.)
4. Verjük fel a választott habot.
5. Ha nem növényi szirupot használunk az édesítésre, a lehető legkevesebb vízben vagy kókusztejben oldjuk fel a cukorféleséget, hogy fogyasztás közben, a kész fagyiban nehogy ropogjon a fogunk alatt.
6. A hűlőben lévő agaragaros masszához keverjük hozzá az aprózott kókuszreszeléket és az összes többi ízesítőt.
7. Keverjük hozzá a választott habot, gyengéden, óvatosan, semmiképpen ne géppel, hogy a hab ne törjön össze.
8. Tegyük a fagyasztóba legalább négy órára.
A fagylalt a fagyasztóból kivéve jól adagolható, szinte nem is kell a kiengedésre várni.
Megjegyzések:
* A lenfehérje elkészítését lásd: ide kattintva
Egészségünkre!




A kókuszfagylalt recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK, DESSZERTEK | PITÉK