A tahini szezámmagból készült paszta, amelyet inkább csak úgy ismerünk, mint a vegán kenyérkrém, a humusz egyik fontos összetevője, sós ételek, öntetek hozzávalója, pedig pazar édességek is készíthetők belőle. A poszt végén mi is ajánlunk igen ízletes, könnyen elkészíthető desszertet is.
A tahinival készült fagyi sem mindennapos, viszont nagyon finom, könnyen elkészíthető, csonterősítő ásványokban, vitaminokban nagyon gazdag. Nyári nagy melegben, de hűvös időben is egyaránt erősíti egészségünket, kényezteti ízlelőbimbóinkat. A gyerekek is nagyon szeretik, könnyű vele helyettesíteni a tejalapú fagylaltokat. Nem csak könnyű, hanem érdemes is, hiszen a szezámmag kalcium tartalma hétszerese a tehéntejének. Próbáljátok ki, kevés, de igényes hozzávalókból készülő minőségi desszert.
A tahinifagyi hozzávalói

0.5 deciliter teljes zsírtartalmú kókusztej (Chaokoh vagy Aroy-D) / más növényi tej
1 bögre (2,5 dl) tahini
1 bögre őrölt eritritol / őrölt kókuszcukor / más cukor / cukorpótló
1-2 kávéskanál vaníliakivonat / aroma
1 csipet só
A kókuszkaramell hozzávalói
0.5 bögre teljes zsírtartalmú kókusztej0.5 bögre kókuszcukor
1 lapos kávéskanál kókuszzsír
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A tahinifagyi elkészítése
1. A növényi habalapot verjük fel és tegyük be a hűtőbe, amíg a többi hozzávalót elkészítjük.2. A kevéske kókusztejet éppen csak langyosítsuk meg és oldjuk fel benne a porrá őrölt, preferált cukrot, hogy a fagylaltban nehogy ropogós legyen a fogunk alatt.
3. A megédesített tejbe tegyük bele a tahinipasztát, a vaníliát és 1 csipet sót és alaposan keverjük össze.
4. Vegyük ki a hűtőből a felvert habot. Csicserihab vagy lenhab használata esetén újra érdemes kissé azokat átkeverni. Nagyon óvatosan, a habot nem törve, kanállal vagy szilikonspatulával, semmiképpen ne géppel, keverjük a masszához a habot.
5. Tegyük azonnal a fagyasztóba. Legalább négy órát fagyasszuk.
6. A fagyasztóból kivéve hagyjuk 10 percet szobahőmérsékleten, utána adagolható.
7. Mi kókuszkaramellel locsoltuk meg.
8. A kókuszkaramell elkészítése:
Fél bögre kókuszcukrot, fél bögre teljes zsírtartalmú kókusztejjel keverjünk el és forraljuk lassú tűzön addig, amíg kissé besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről és keverjünk el benne 1 kis kávéskanál kókuszzsírt.
Már kész is. Hűtsük ki. Locsoljuk meg vele a fagyit tálaláskor.
A lenfehérje elkészítését lásd itt.
Nézzétek meg tahiniből készült más desszertjeinket is:
TAHINITRÜFFEL
CSOKOLÁDÉS TAHINI DESSZERT
Egészségünkre!
A tahinifagyi kókuszkaramellel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK, DESSZERTEK | PITÉK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA