Szükséges hozzávalók: (az evőkanál mindig púpos)
6 evőkanál nyílgyökér liszt
6 evőkanál tápióka liszt (másnéven keményítő)
6 evőkanál kókuszliszt
6 evőkanál tökmagliszt
6 evőkanál zabpehelyliszt
6 evőkanálnyi: lenmag/tökmag/szezámmag/napraforgómag egészben
1 dl olivaolaj
Egy egész egyharmad bögre víz kell (a bögre 2,5 dl-es)
2 tojás
1 evőkanál ecet
1 zacskó szárított élesztő
1-2 csipet só
lehet még: kömény, és különböző fűszerek ízlés szerint
A hozzávalókat kenyérsütő gépbe rakjuk, úgy, hogy az aljára kerülnek a nedves összetevők a tetejére a szárazak, a legtetejére az élesztő. A gépen a „teljes kiörlésű kenyér” programot választjuk (3 óra 40 perc). Mivel a kenyérsütő gépek egy kicsit különbözőek, illetve az alapanyagok vízfelvevő képessége is egy kicsit eltérő lehet, az első sütés alkalmával egy kicsit szemmeltartjuk, hogy a keveréskor az összetevők jól összekeveredjenek, illetve azt, hogy a tésztának sűrűn folyósnak (de azért keverhetőnek) kell lennie. Amennyiben túl sűrű, akkor lassanként adagolva egy kis vízzel higítjuk, vagy ha túl folyós egy kis száraz anyaggal – kanalanként sűrítjük.
Én a program végén még további fél órát sütöttem és a gépben hagytam kihűlni, mivel az ilyen nem búzalisztes kenyerek nehezen sülnek át (de azért ez is gépfüggő).
Ha valaki semmilyen gabonafélét nem fogyaszt, helyettesítheti a zabpehelylisztet nyílgyökér liszttel vagy tápiókával.
Jó étvágyat!
A 6 kanalas kenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.