Leírás
A szezámmag jellemzői
A szezámmag telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki.
Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne.
Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása.
Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
Olaja gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej, így fogyasztása fontos szerepet játszhat a csontritkulás megelőzésében és gyógyításában.
A szezámmag felhasználása
Számtalan édes és sós ételféleség gazdagítható vele. Nyersen és pirítva felhasználhatjuk kenyerekben, péksüteményekben, házi süteményekben, salátákhoz, müzlikbe, panírozáshoz, szinte bármilyen ételt megszórhatunk vele. Ha a magokat kicsit megőröljük, a tápanyagai jobban hasznosulnak.A szezámmag története
A szezám már ötezer évvel ezelőtt, az ókori Indiából is Kínán és Japánon keresztül terjedt el a mediterrán éghajlati öv országaiba. A szezámmagot az ókorban is mindenhol ismerték és nagyra becsülték. Ma már Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika trópusi éghajlatú országaiban igen elterjedt a termesztése.A szezámmagot az összetevői rendkívül értékes táplálékká teszik.
Már az ókorban is gyógyhatásúnak tartották; általános gyengeség, szívelégtelenség, epe és májbántalmak esetén használták.
Szezámmag-vaj készítése - rövid videó
100 gramm szezámmag tápértéke:
Energia KJ-ban: 2710Energia Kcal-ban: 656
Zsír: 60g
- amelyből telített zsírsav: 6,7g
Szénhidrát: 2,1g
- amelyből cukor: 1,6g
Fehérje: 23g
Só: 0,03g
Receptek szezámmaggal
Szezámmagos sós ropogósSzezámvaj
Kendermagos humusz eperhab desszerttel
Reggeli kása gazdagon
Körte szezámbundában
Tahinitrüffel
Csicseriborsós egyben sült
Jóféle magvakkal töltött ünnepi rolád avagy töltött fasírt
Szezámsó
Mivel a konyhában a sót naponta használjuk, érdemes szezámsót készítenünk.
Száraz serpenyőben külön-külön pirítsunk meg 1 evőkanál sót, majd 14 evőkanál szezámmagot. Amikor pattogni kezd, azonnal vegyük le a tűzről. A sóval összekeverve mozsárban pépesítsük.