Leírás
A rozsliszt jellemzői
A rozslisztet elsősorban kenyér sütéséhez használják.
Mivel a rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, nem kel meg annyira a belőle készített kenyér, így a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél. Ez ellensúlyozható, ha búzaliszttel vegyesen használjuk, vagy sikért adunk hozzá.
A rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt. A rostokban gazdag rozs kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre. A teljes kiőrlésű liszt jelentős élelmi rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet, és az élelmi rost hiány okozta betegségek kialakulását.
Magas B1 vitamin-, kalcium-, niacintartalma szintén emeli tápértékét.
Mesterséges anyagokat nem tartalmaz.
Mit jelent, hogy egy liszt teljes kiőrlésű?
A gabonaszem minden részét, a héjat, a csírát és a magbelsőt is tartalmazó lisztet nevezzük teljes kiőrlésűnek. Előnye, hogy magasabb ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalommal bír, mint a fehér lisztek. A reformtáplálkozás hívei, diétázók és egyes különleges táplálkozási igényű betegek étrendjének fontos alapanyaga. Készülhet bármilyen gabonából.
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST Kosárba
Cikkszám: 20882