A közelmúltban bemutattunk egy bulgurból elkészíthető, édes, áfonyás étel hozzávalóit és elkészítését. A bulgurt leginkább sós köretként fogyasztjuk, gyakran rizs, tarhonya, tésztaköret helyett. Mi is most sós, zöldséggel dúsított köretet készítettünk, inkább csak ötletadónak, hiszen tudjuk, hogy a bulgur változatos elkészítésével ti is gyakran próbálkoztok.
Mi most borsóval dúsítottuk, de az alábbi köret elkészíthető csemegekukoricával, felkockázott karalábéval, karfiollal, brokkolival, sőt még gyalult tökkel is. Az elkészítés lényege, hogy a felhasználni kívánt zöldséget főzzük együtt néhány percig a bulgurral, de megtehetjük azt is, hogy a külön párolt zöldségeket keverjük hozzá a már kész, főtt bulgurhoz.
A maradék bulgur vagy zöldségek felhasználására is jó példa lehet az alábbi recept.
Hozzávalók a borsós bulguralaphoz:
2 bögre (2,5 dl-es) főtt bulgur (1 bögre szárazon)1.5 bögre mirelit vagy friss borsó
Bulguralap elkészítése:
A bulgurt dupla mennyiségű vízben, a videón látott módon főzzük meg, csak ezúttal főzzük vele együtt a borsót is.
A megfőtt bulgurt az öntettel locsoljuk meg és alaposan keverjük össze.
Hagyjuk kicsit állni, hogy az öntetet kissé felszívhassa a bulgur.
Az öntet hozzávalói a bulgur ízesítéséhez:
1 kávéskanál mustár1 kávéskanál növényi szirup / kevés cukorféleség / cukorpótló
1 evőkanál szójaszósz
só ízlés szerint
őrölt fekete bors, ízlés szerint
1 evőkanál olívaolaj / más olaj, amit kedvelünk
1 kávéskanál balzsamecet
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit keverjük össze és öntsük a borsós bulgurra.Hozzávalók a lencsefasírthoz:
1 löttyintésnyi étolaj1 közepes nagyságú, felkockázott hagyma
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 közepes nagyságú sárgarépa reszelve
1/2 kaliforniai paprika vagy 1 egész kápia
3-5 darab aszalt paradicsom őrölve vagy apróra törve
1 mokkáskanál bors
1kávéskanál bazsalikom, oregánó, kakukkfű, kömény keveréke / pizzafűszer
1-2 evőkanál inaktív étkezési élesztő / sörélesztő / el is maradhat
1 nagy evőkanál paradicsompüré
1.5 bögre főtt lencse (2/3 bögre szárazon)
0.5 bögre őrölt mandula / hántolt kendermag
só ízlés szerint (kóstolgassuk)
növényi majonéz a tálaláshoz (mi most bolti, GM, vegán, kókuszöntetet használtunk)
A fasírtok elkészítése:
A lencsét főzzük meg.A főtt lencsét minden más hozzávalóval együtt tegyük be az aprítógépbe és csak néhányat fordítsunk rajta, ne törjük péppé a hozzávalókat, maradjon minden kissé darabos. Ha nincs aprítógépünk kézzel alaposan keverjük össze.
Formáljunk belőle ízlésünknek megfelelő nagyságú golyókat és papírral bélelt tepsiben sorakoztassuk fel őket.
Kenjük be, fújjuk le őket olajjal és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 17-20 percig vagy, amíg a golyók láthatóan szép, piros színt kapnak. A sütési idő függ a fasírtjaink nagyságától is.
Tálalás:
Az elkészült fasírtokat vegán majonézzel locsoljuk meg. Mi ezúttal bolti majonézt használtunk, de a receptek között a házi készítésű, GM, vegán majonéz leírását is megtaláljátok.Gluténmentesen elkészíthető vegán majonéz recept
Lencsefasírtot más módon is készíthetünk. Egy másféle elkészítési módot mutatunk be az alábbi videón:
Lencsefasirt paradicsomos kukoricatésztával recept
Jó étvágyat!
A bulgurrizibizi recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KÖRETEK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA