Leírás
A gyömbér jellemzői
A gyömbér fűszernövény és gyógynövény egyszerre. Számos, szervezetre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik, ezért érdemes minél többször étkezéseink részévé tenni.
Gyakran alkalmazzák emésztést segítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása miatt, és jótékonyan hat a visszerekre.
A gyömbérben 115 bioaktív összetevő található, melyek közül kiemelkedik a gingerol, amely igen erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Ízületi fájdalmak esetén enyhítheti a panaszokat.
Nagyobb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.
A gyömbér rendszeres fogyasztása segít a test méregtelenítésében,
Gyomornyugtató és emésztést javító hatása van. Segíthet a hasmenés vagy hasfájás enyhítésében.
Erősíti az immunrendszert, így érdemes megfázás, influenza esetén fogyasztani.
A gyömbérben vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatással bír, csökkentheti a lázat és csillapíthatja a köhögést.
Memóriajavító, finomítja az érzékeket. Utazási betegségek hatásos ellenszere.
GYÖMBÉR AZ ÁJURVÉDA SZERINT
Az ájurvédában a gyömbér fontos szerepet tölt be. Élénkíti a szervezet energiáját és vitalitását. Jótékonyan hat a szív és -érrendszer működésére. Segíti az emésztést, serkenti az anyagcserét. Az emésztőrendszer támogatása révén támogatja az immunrendszer működését, ami jól jön pl. megfázások esetén. Gyulladáscsökkentő hatású. Egyensúlyt teremtő hatásúnak tartják.
Az aszalt gyömbér felhasználása
Az aszalt gyömbér önmagában is finom rágcsálnivaló. Tehetjük sokfajta édes süteménybe, gyümölcskenyérbe, salátákba, pudingokba, desszert krémekbe, levesekbe, teákba. Erős aromája és csípős íze miatt bánjunk vele óvatosan. Fűszerként kellemes a bab- és lencseételekben.A gyömbér rövid története
A gyömbért Kínában már ősidők óta ismerik, már 3000 évvel ezelőtt termesztették Ázsiában, a középkorban pedig jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben.A föníciaiak révén elkerült a Földközi-tenger vidékeire, megismerték az egyiptomiak, görögök, rómaiak. Európában a IX. században vált közkedvelt fűszerré. A gyömbért leginkább Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban mérsékelt éghajlaton is termeszthető.100 gramm kandírozott gyömbér tápértéke:
Energia KJ-ban: 1550Energia Kcal-ban: 365
Zsír: 2g
- amelyből telített zsírsav: 0g
Szénhidrát: 86g
- amelyből cukor: 70g
Fehérje: 0,3g
Só: 0,36g
Recept: Gyömbéres narancs-saláta
Hozzávalók:
- 3 db narancs
- 2-3 darabka aszalt gyömbér
- 1 marék dió
- 3-4 evőkanál méz
Elkészítés:
Az apróra vágott aszalt gyömbért rövid időre áztassuk be, hogy felpuhuljon. 2 db hámozott narancsot karikázzunk fel vékony szeletekre. Tegyük egy tálba, keverjük bele a leszűrt gyömbér darabkákat és a diót. Csorgassuk rá a harmadik narancs kifacsart levét és a mézet. A gyömbér íze jól harmonizál a naranccsal, de tehetünk még bele reszelt nyers sárgarépát és kevés őrölt fahéjat is.
tedd a kosárba most és nézelődj tovább Kosárba
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Pinterest táblánkon további aszalványokat találsz ide kattintva»»»
Cikkszám: 20210