Leírás
Lenmagolaj, hidegen sajtolt
A lenmagot találóan nevezik a magok királynőjének, mivel ez a mag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat.
A jó minőségű lenmagolajat hidegen sajtolják, fénymentes és oxigénmentes körülmények között.
A lenmagolaj kedvező hatás / Vitamin és ásványianyag tartalma
Béta-karotinban, E-vitaminban nagyon gazdag.
A lenmag olajtartalmának a fele omega-3 zsírsav. Mivel ezt az esszenciális zsírsavat a szervezet önmaga nem állítja elő, mindenképpen a táplálék útján kell hozzájutnia. Emiatt a lenmag olaj elsődleges és nélkülözhetetlen omega-3 forrás.
Gátolhatja a káros zsírok lerakódását az erek falán, segíthet megvédeni a kapillárisokat, az agyban és a vesében futó ereket. Javíthatja az artériás keringést.
A lenmagolaj fogyasztása a légutak gyulladásos megbetegedései esetén jelenthet segítséget.
Bőrnyugtató, sebgyógyító és köhögéscsillapító.
Mivel beolajozza a porcokat, enyhítheti az ízületi megbetegedéseket is.
A LENMAGOLAJ ELŐNYEI
• Hidegen sajtolt
A lenmagolaj felhasználása
Főleg hidegtálak, sütés, főzés nélküli ételek elkészítéséhez ajánlott. Tehetünk belőle sült zöldségekre, adhatjuk szószokhoz is.
Mivel az alacsony hőálló képességű olajok közé tartozik, így nem szabad magas hőnek kitenni. Sütésre nem alkalmas.
A lenmagolaj felbontás után napfénytől védve 2 hónapig fogyasztható.
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Nyomokban mandulát, szezámmagot, diót tartalmazhat!
A lenmag rövid története és egyéb érdekességek
A lenmag a legősibb kultúrnövények közé tartozik. Argentína, Marokkó, India, Belgium és Magyarország a legismertebb lentermesztő országok. A len szavunk szláv eredetű, ami arra utal, hogy a honfoglaló magyarság körében a len és annak feldolgozása a kárpát-medencei népektől terjedt el.
Paraméterek
100g lenmagolaj tápértéke | |
Energia KJ-ban | 3570 |
Energia Kcal-ban | 850 |
Zsír | 95g |
- amelyből telített zsírsav | 8g |
Szénhidrát | 0g |
- amelyből cukor | 0g |
Fehérje | 0g |
Só | 0g |
RECEPTEK lenmagolajjal
Receptek lenmagolajjal
Fűszeres csicseriborsó saláta
Zöldséges quinoa
Hamis halkrém banánvirágból és algából, fekete zsömlével
Köleskrém lenmagolajjal
Hozzávalók:
- 1/2 csésze köles
- 1 fej lilahagyma
- 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó étolaj
- 2 evőkanál lenmag olaj
- só
- bors
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál méz / agave szirup vagy más növényi szirup
- 1 késhegynyi kurkuma
Elkészítés:
Öntsük fel a kölest háromszoros vízzel, néhány percig főzzük. Ha már kevés leve van, vegyük le a tűzről és lefedve hagyjuk állni, amíg a vizet felveszi. Az összes hozzávalót tegyük bele és turmixoljuk krémesre.
Pirítós kenyérrel, vagy szendvicsre kenve finom reggeli, uzsonna, vacsora.
Vélemények
Jól visszazárható flakonos csomagolása miatt hónapokig jól haszánlható.
Finom. Pirítósra és salátákra használjuk.
Ha vega vagy vegán vagy akkor a húspótlás egyik fontos kelléke az omega3 miatt!