Leírás
Morzsolt rozmaring
A rozmaring Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén őshonos, ősidők óta jól ismert fűszer- és gyógynövény, Vadon terem az egész földközi-tengeri régióiban, valamint a Kanári- és Azori-szigeteken és Madeirán. Nálunk vadon nem fordul elő, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel. Évelő, örökzöld félcserje. Antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő, valamint ideg- és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó hatása van.
Fűszerként legelterjedtebb a felhasználása, főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.
Használják mártások, pácok, sültek, gombás ételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok ízesítésére. Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan érdemes adagolni.
A rozmaring az egyik legrégebbi füstölőnek számít, rozmaringot égettek a házakban és a szentélyekben. A mediterrán térségben elég nagy mennyiségben és vadon termett, így könnyebben elérhető volt, mint a drága tömjén és mirha alapú füstölők.
Receptek rozmaringgal
Jóféle magvakkal töltött ünnepi rolád avagy töltött fasírt
A termék allergéneket (mustárt, szezámmagot, zellert, mogyoróféléket, glutént) feldolgozó üzemben készült.
Cikkszám: 20383