A minap megosztottunk veletek egy videót a Facebookon, amelyen láthattátok, hogy milyen egyszerű a főtt csicseriborsó levéből habot, majd csokikrémet készíteni.
Nem csak a csicseriborsó leve nagyszerű vegán habalap, hanem lenmagból is pazar, jóízű, jó állagú, tartós, strapabíró habot lehet készíteni. A lenmag főzésével nyert kocsonyás, kicsit nyúlós fehérje - mert ez is az, fehérje - nagyon hasonlít a tojásfehérjére, kicsit sötétebb ugyan a színe, de a megszólalásig hasonlít a sűrűsége és az állaga. Pontosan úgy is viselkedik, kemény habbá verhető és az íze is a tojásfehérjére emlékeztet. Fehérje ez is, az is, csak az egyik növényi, a másik állati eredetű.
Ha többet készítünk belőle a hűtőben néhány napig felverés nélkül is jól eláll. A lenmag olcsó, szinte mindenki számára elérhető. 1 bögre lenmagból 1 liter fehérje készíthető. 2 deciliter fehérjéből hatalmas adag, 4-6 ember számára elegendő hab verhető.
Mi gyakran használjuk, mert azonos értékű a csicseriborsóhabbal - talán finomabb is - viszont nem kell mindig azon gondolkodnunk, hogy mi legyen a kiszűrt borsóval, mert mindig több habra van szükségünk, mint ahányszor borsót eszünk.
Hozzávalók a lenfehérje készítéséhez
1 bögre (2,5 dl) lenmag9 bögre víz
Hozzávalók a csokikrémhez
2 deciliter lenfehérje1 tábla étcsoki
1.5 - 2 evőkanál kakaó
2 evőkanál szirup vagy cukor, ha szeretjük az édesebb ízeket
Olvasztott csoki vagy lenhab a díszítéshez
Mangópudinggal szervíroztuk.
A mangópuding hozzávalói és elkészítése>>

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A csokikrém lenmagból készült habból elkészítése
1. Készítsük el a lenfehérjét. 1 bögre lenmagot 9-szeres mennyiségű vízben főzzünk nagyjából 45 percig. Kevesebbet is főzhetünk, de az arányt (1:9) tartani kell. A főzés során egy kissé nyúlós, kocsonyás állagú fehérjénk lesz, amely nagyon hasonlít állagában a tojásfehérjéhez. A főzés vége felé, a 30 perc környékétől, már vigyáznunk kell, mert könnyen lekap, kavargassuk néha.2. A kész, kifőtt lenmagot öntsük egy sűrű szitába és szűrjük ki belőle a magokat egy makulátlanul tiszta edénybe, ahogy a tojásfehérje sem, ez sem visel el semmilyen szennyeződést. Az agyonfőzött, kizsigerelt magokat nyugodtan dobjuk ki.
3. A leszűrt fehérjéből vegyünk ki 2 decilitert a csokikrémhez, a többit tegyük el egy tiszta üvegbe a hűtőbe, egész héten még többször is készíthetünk belőle habot.
4. Verjük fel a lenfehérjét kemény habbá. Ez eltart egy ideig, akár 7-8 percig is. Elektromos habverővel dolgozzunk.
A hab akkor jó amikor, mint a tojásfehérje kemény csúcsokat képez, ha a habverő edényt szinte meg tudjuk fordítani fejjel lefelé úgy, hogy nem csúszik ki belőle a hab.
5. Ha használunk valamilyen cukrot, azt most adjuk hozzá folyamatos keverés mellett, apródonként, minden egyes adag után jól felverve.
6. A csokikrém elkészítése
A felvert habhoz adjuk hozzá az olvasztott csokoládét apródonként, folyamatosan és jól elkeverve, majd szórjuk bele a kakaót is. Keverjük el. Pazar, jó állagú, sima, fantasztikus ízű csokikrémet tálalhatunk és díszíthetünk. Nyugodtan gratuláljunk magunknak.
Mi mangópudinggal rétegezve tálaltuk. A mangópuding hozzávalóit és elkészítését lásd:
https://www.bulkshop.hu/receptek/mangopuding-recept
Jó étvágyat!




A csokikrém lenmagból készült habból recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | krémek
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA