Leírás
Bourbon vanília kivonat
A vanília íz sokak kedvence, több édességet és desszertet megbolondíthatunk vele, és feldobhatjuk az ízvilágát számtalan süteménynek.A Bourbon vanília kivonat összetevői:
cukor, Bourbon vanília sűrítmény (2,9%), karamell (víz, cukor), vanília magok (0,6%).A vanília származása és termése
Maga a vanília Mexikóból származik, ám jelenleg a prémium minőséget jelentő Bourbon típus elsődleges termőhelye Madagaszkár.A fűszer (Vanillae fructus) 10–20 cm hosszú és 3–10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta. A vanília a sáfrányt követően a második legdrágább fűszer a világon.
A vanília felhasználása
Felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.
Az alábbi formákban beszerezhető:
Vaníliarúd. Ez maga a toktermés. Ha az étel csak enyhe ízesítést kíván, egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez (például pudingok, krémek) hosszába ketté kell vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat az ételhez kell adni (a főzés végén érdemes a héjat eltávolítani).
Vaníliakivonat. Előállításához alkoholos folyadékban főzik a vaníliarudakat. A főzés legvégén érdemes az ételhez adni, különben hajlamos elpárologni. Az étel íze nagyon hasonló kivonattal készítve, mint vaníliarúddal, de az oldóanyag enyhe alkoholos íze érezhető marad bizonyos ételekben.
Receptek vaníliakivonattal
TahinitrüffelAranygaluska banánvirágpudinggal
Profiterol - vegán fánk
Csokis puszedli
Hamis túrókrém fermentált kölesből mangózselével
Kapros kölespite
Banánkenyér
Citromos muffinok
Adventi sütikoszorú
Citromtorta csicseriborsóliszttel
Csicseriborsós csokikrémmel töltött pite
Édes kukoricapolenta málnazselével
Sütőtökös csokoládés puding
Egyszerű zabkeksz
Egyszerű zabmuffin aszalt szilvával
Egyszerű zabmuffin mangókrémmel
Fekete rizspuding
Fekete szezámtej, kapucsínó és édes krém
Tökmézes keksz
Fekete bab brownie
Diótorta
Céklatortácska vagy puding
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST Kosárba
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20523