Leírás
A feketeborsról
A feketebors az ókori népek kedvelt fűszere volt. Bár már a honfoglaló magyarok is ismerték, hazánkban csak a középkorban kezdett elterjedni a királyi és főúri konyhákban. Ma ez az egész világon legismertebb és legtöbbet használt fűszer.A borscserje (Piper nigrum) fűszernövény. Szingapúr és a Malabár-szigetek vidékéről származik; elsősorban Indiában, Srí Lankán és Indonéziában termesztik. A borscserjét fára vagy hosszú karóra futtatják, ahol 3-5 méteresre is megnő. Virágaiból kalászonként 20-30, először zöld, majd sárga, éretten piros bogyó fejlődik ki. A borscserje körülbelül 30 évig él és terem.
A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.
A feketebors esetében a borsszemeket zölden, még éretlenül szedik le, és néhány napig fermentálás céljából állni hagyják, majd a napon addig szárítják, amíg a szemek megráncosodnak és barnásfeketére sötétednek. Ez a legcsípősebb változat.
Jó a gyomornak, segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét. Jó hatással van a bőrünkre, elősegíti a pigment termelést, gyógyhatású a meghűléses betegségek esetén. Antibakteriális hatású, méregtelenítő és kiváló antioxidáns. Mangán, K-vitamin és vastartalma magas.
Az édes ételek kivételével szinte minden ételt fűszerezhetünk vele. Egészben, vagy őrölve használjuk levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz, húsételekhez, pácokhoz. Íze, aromája legjobban őrölve érvényesül.
Receptek őrölt feketeborssal
Fűszeres tofukolbászok gluténmentes bagettelCsicseriborsós egyben sült
Jóféle magvakkal töltött ünnepi rolád avagy töltött fasírt
Feketebab-gombócok
Cikkszám: 20371