Mi most egy BBQ szósszal átitatott, gazdag zöldségmártásban úszó, knédlis körettel tálalt változatot mutatunk be. A zöldségszósz a hagyományos vadas szósz receptje alapján készült, természetesen úgy, hogy minden állati eredetű hozzávalót kihagytunk belőle vagy vegán hozzávalóval helyettesítettük. Így például tejfel helyett zabkrém került bele, ami a Bulkshop szintén egyik kiváló árucikke, az étel pedig nagyon finom lett tőle.
A szejtán elkészítése ebben a receptben nagyon egyszerű, a zacskó tartalmát össze kell keverni vízzel és már kész is.
Az ízesítés azonban komoly, kreativitást igénylő feladat. Cserébe viszont mindenki elkészítheti, ha úgy tetszik megalkothatja a saját magának leginkább ízlő, étkezési elveibe illeszthető, egészségéhez passzoló változatot.
Mi most egyféle változatot közlünk, amelyet kedvetek szerint továbbfinomíthattok.
A szejtánszeletek "vadas" szószban hozzávalói
a szejtán szeletekhez 4 -6 személy részére
1 zacskó (25 dkg) szejtánpor + annyi langyos víz, amennyitől összeáll (kb. 2 dl)
2 liter víz a főzéshez, amelyet az alábbiakkal ízesíthetünk:
2 evőkanál szárított, sómentes ételízesítő
2 kávéskanál só
1 evőkanál folyékony füst
1 kávéskanál fokhagymapor
1 kávéskanálnyi őrölt kömény
kevés bors
bármilyen más fűszer, amit szerettek, amit ehhez az ételhez illőnek éreztek
Hozzávalók a BBQ szószhoz
1.5 deciliter bolti, vegán BBQ szósz vagy
saját készítésű:
1dl-nyi szójaszósz
1 kávéskanál őrölt paprika / 1 mokkáskanál füstölt paprika
1 evőkanál folyékony füst
1 evőkanálnyi worchester szósz
1 lapos kávéskanál barna cukor / kókuszcukor / cukor
2 evőkanál olíva olaj
Hozzávalók a zöldségszószhoz
1 nagy sárgarépa
1 nagy petrezselyem vagy paszternák gyökér
1 kisebb zeller
1 doboz zabkrém
só
1.5 evőkanálnyi mustár
1 lapos kávéskanál kurkuma
más kedvenc fűszer
2-3 evőkanál olíva- vagy más főzőolaj
Hozzávalók a knédlihez
25 dkg fehér vagy teljes tönkölyliszt
1/3 csomag friss élesztő
1.7 dl langyos víz, só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A szejtánszeletek "vadas" szószban elkészítése:
1. Készítsük el a knédlit. Az elkészítést lásd a:Egyszerű vegán knédli recept
2. Készítsük el a szejtán főzőlevét. A hozzávalóknál megadott ízesítőkkel feltesszük a vizet főni.
3. Készítsük el a szejtánhúst: összekeverjük a szejtánt a vízzel. Egy gumiszerű cipót kapunk, amelyet pihentessünk legalább 10 percig.
4. A szejtánt betesszük az ízesített, forrásban lévő vízbe és 10 percig főzzük.
5. 10 perc után kivesszük és felszeleteljük.
6. A szeleteket visszatesszük a főzővízbe és újabb 10 percig főzzük.
7. Készítsük el a hozzávalókból a BBQ szószt: a hozzávalókat egyszerűen keverjük össze.
8. A kifőtt szejtánszeleteket alaposan forgassuk meg a BBQ szószban, tegyük egy sütőedénybe és 180 fokos sütőben süssük rá - körülbelül 10-15 perc alatt - a szószt. A szeleteket sülés közben egyszer fordítsuk meg.
9. Készítsük el a zöldségszószt.
A hozzávaló zöldségeket az olajon és kevés vízen pároljuk meg. A megpuhult zöldséget turmixoljuk meg és ízesítsük a mustárral, zabkrémmel, kurkumával; más kedvenc fűszer is használható.
10. Tálaláshoz rakjuk össze a szejtánszeleteket, a zöldségszószt és a knédlit. Tegyük néhány percre a sütőbe és melegítsük át.
Jó étvágyat!
A szejtánszeletek „vadas” szószban recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA