Leírás
A kardamom előnyös tulajdonságai
A kardamom serkentheti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó. Magas illóolajtartama van, kiváló antioxidáns, vasat, mangánt, káliumot, kálciumot és magnéziumot valamint C-vitamint, B2 (riboflavin) és B3 (niacin) vitamint is tartalmaz.
A kardamom fokozza a vizeletkiválasztást, csökkenti a vérnyomást, és a benne található vegyületek a vesében felgyülemlett kalcium és húgysav eltávolítását is serkentik (ezek az anyagok hozzájárulhatnak a vesekövek kialakulásához). A kardamom a húgyúti fertőzések természetes gyógyítója is lehet.
Kardamom, a fűszerek királynője
A világ egyik legrégibb és legmegbecsültebb fűszere. Nevezik a fűszerek királynőjének. Már ősidők óta használják nemcsak gasztronómiai, de egészségjavító céllal is. A zöld kardamom főként az édességek, desszertek és sütemények különleges fűszere, de kávét és kevert italokat is ízesítenek vele. A fehér kardamom világos színű krémekben, habokban és mártásokban kerül felhasználásra. A fekete kardamom kissé füstös íze miatt inkább a húsok és zöldségek ízesítésére alkalmas.A kardamom konyhai felhasználása
Mézeskalácshoz, marcipánhoz, páclevekbe, likőrökhöz az egész magvakat használjuk, rizs, gyümölcssaláta, curry, kenyér, sütemények, török kávé, csokoládé, salátaöntetek ízesítésére pedig a porát.A kardamomot két teljesen különböző konyha használja a legtöbbet a világon, az arab és a skandináv. Előbbinél kardamomos kávé vagy tea a vendégváró ital, a fűszert gyakran a kávéval együtt pörkölik. A skandináv konyha főként édességekhez, kalácsokhoz, mézeskalácshoz, húsokhoz, glögghöz használja, Svédország és Norvégia az arab országok mellett a legnagyobb importőrnek számít. A marokkói, jemeni, etióp fűszerkeverékek, valamint az indiai ételek elengedhetetlen hozzávalója, a garam masala vagy a tejes masala chai tea egyik alapja. Nemcsak édességekhez, hanem húsokhoz (például bárányhoz) is nagyon jól illik, használják pástétomokhoz, rizshez, csatnihoz. A gyümölcsök közül az almához, körtéhez, birsalmához illik a legjobban, egy egyszerű almás rétest vagy forró csokoládét egy csipet kardamommal nagyon jól fel lehet dobni.
Receptek kardamommal
Mangó lasszi
Sütőtökös csokoládés puding
Egyszerű zabmuffin aszalt szilvával
Fekete rizspuding
Fekete szezámtej, kapucsínó és édes krém
Tökmézes keksz
Fekete bab brownie
Diótorta
Epres zabsüti
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20398