A gluténmentes sütemények kedvelőinek, a gluténmentes diétán élőknek és azoknak, akik szeretnek kipróbálni újfajta - vagy egyszerűen más - alapanyagokat, akik nem egészségügyi, hanem elvi okokból szeretnék felcserélni a búzalisztet alternatív alapanyagokra, tulajdonképpen mindenkinek a figyelmébe ajánljuk ezt a könyvet.
A gluténmentes diétára áttérők – legalább is a kezdetekben – megkínlódnak a sütemények készítésével, az újonnan bevezetett alapanyagok, lisztek nem akarnak úgy viselkedni a sikérhiány miatt, mint a megszokott búzalisztesek. Különösen nehéz ismeretnek bizonyul az, hogy milyen gluténmentes hozzávalókat keverjünk egymással ahhoz, hogy a régi „megszokott ízekről” se kelljen lemondani, hogy a megsütött sütemény könnyű, laza szerkezetű, ízletes legyen. Bizonyára mindannyian jártunk már úgy, hogy gumiszerű, fűrészporhoz hasonlító, ehetetlen süteményt irányítottunk át a kukába.
Sabine Perndl: Süssünk cukor nélkül! Glutén és laktózmentes kenyerek, torták, sütemények című könyve a Central Kiadónál jelent meg és megtanít bennünket a címben felsorolt hozzávalók nélkül sütni. A könyvben szereplő valamennyi recept illusztrált, szépen fotózott formában, praktikus tanácsokkal ellátott. A fotókon látszik, hogy valódi konyhában készültek, nem prémium cukrászüzemek remekei. Olyanok, amit „egyszerű háziasszonyok”, is el tudnak készíteni.
A süteményekhez használt alapliszteket be tudjuk szerezni, nincsenek benne olyan hozzávalók, amelyekről csak kulináris oldalakon hallottunk vagy csak ilyen helyeken tudjuk beszerezni. Szinte minden, a könyv receptjeiben felhasznált alapanyag és liszt, cukor és magféleség kapható például a Bulkshopban jó áron, nem kell egy-egy a könyvben ismertetett sütemény elkészítéséhez kifizetnünk ingünket, gatyánkat.
Hajdinaliszt, kölesliszt, nyílgyökérliszt, rizslisztek, kukoricaliszt, mandulaliszt, a Bulkshopban kapható cukrok, cukorpótlók, magok, aszalványok, zselésítők a hozzávalói a bemutatott süteményeknek, mintha csak azért íródott volna a könyv, hogy minket reklámozzon.
A könyv elején alapvető ismeretek szerepelnek a legfontosabb alapanyagokról, a gluténmentes étkezés alapfogalmairól.
A 10 kenyérféle receptjét és fotóját külön megköszönjük, mi magunk is többször megszenvedtünk már a gluténmentes kenyérsütéssel.
Ha ezt a könyvet birtokoljuk nem kell többé szoronganunk, hogyan is keverhetnénk egymással a liszteket, milyen arányban keverjük egymással azokat, az egyes hozzávalókat milyen mennyiségben használjuk.
Ajánljuk ezt a könyvet, az ajánláshoz nem fűződik anyagi érdekünk, csak szeretnénk, ha mindannyian egyre jobban és jobban boldogulnánk ezen a ma még kevésbé ismert terepen.
Mi már több süteményt is kipróbáltunk a könyvben ismertetettek közül, most itt az ajánló végén egy olcsó, egyszerű, nagyon ízletes zsömle receptjét és fotóit közöljük. Fele mennyiséget sütöttünk, 3 zsömle lett belőle.
Elkészítéséhez 20 dkg köleslisztet használtunk. Olcsón elkészíthető.
A köleszsömle hozzávalói
20 dkg kölesliszt
1 kávéskanál nyílgyökérliszt
1/2 csomag szárított élesztő / a szerző szerint sütőporral is jól viselkedik
só
1 mokkáskanál őrölt kömény
kevés, körülbelül 0.7 dl kókusztej és víz langyos keveréke.
szezámmag a tetejére

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A köleszsömle elkészítése
1. A száraz hozzávalókat készítsük és mérjük ki, amit szükséges, keverjük össze.2. A vizet fokozatosan / óvatosan adagoljuk hozzá, összeálló, puha tésztát gyúrjunk, de a kölesliszt konzisztenciája miatt kicsit „homoksüti” állagú lesz.
3. Parkoltassuk 1 órán át, kelés közben megnő, ha nem is a duplájára.
4. Egy óra múlva formázzunk belőle zsömléket, bagetteket, a megkelt tészta is kicsit „homoksütire” emlékeztető, de jól formázható.
5. Mielőtt a tepsibe tettük beleforgattuk szezámmagba.
6. Pontosan 20 percig sütöttük úgy, hogy a sütőt 190 fokra melegítettük, 2-3 perc után 160 fokra visszavettük a hőmérsékletet.
Halvány színű, berepedező, kölesízű, kicsit lapos zsömléink sültek.
Jó étvágyat!



A köleszsömle recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KENYEREK | ÉDESSÉGEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA