Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Élesztőmentes szódakenyér

Élesztőmentes szódakenyér bulkshop vegán plantbased növényi alapú    Élesztőmentes szódakenyér bulkshop vegán plantbased növényi alapú

Élesztőmentes kenyér kétféle változatban.

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető.

bulkshop magyar vallalkozasMost olvastuk az egyik népszerű internetes újságban, hogy már a feketepiacon sem lehet élesztőt kapni. Az online ételkészítő felületeken egymás után jelennek meg a szódabikarbónával vagy sütőporral készített, dagasztás nélkül összeállított kenyerek. Megpróbáltunk tájékozódni kicsit, de az autentikus szódakenyerek szinte mindegyike savóval, kefirrel készül, hagyományos búzalisztből.

Szerettünk volna egy olyan receptet találni, amelyet átvéve elkészíthetjük, vegánná és gluténmentessé alakíthatjuk a készülő kenyerünket, a saját magunk keverte, adalékmentes lisztből, savó vagy kefir felhasználása nélkül.

Mivel nem találtunk ilyet, többféle változatot sütöttünk. Magunk kísérletezgetve próbáltuk ki, hogy melyik lenne a legjobb, amelyet veletek is biztonsággal meg tudunk osztani.

Lényegében mindegyik próbakenyerünk jó ízű, nem morzsálódó és jól szeletelhető volt.

A szódabikarbónával vagy sütőporral készült kenyerek konzisztenciája nem teljesen egyezik meg az élesztős kenyerekével, kissé nedvesebbek, ezért pirítva a legfinomabbak. Jól elállnak, jól tárolhatók, nem morzsálódók.

Két különösen jól sikerült kenyérnek a receptjét osztjuk meg most veletek. Az egyik kenyér négyféle gluténmentes liszt egy-egy arányú keverékéből, a másik egyszerűbb kenyér rizslisztek felhasználásával készült.

Mind a két kenyérben útifű maghéjjal pótoltuk a glutént.

Mindkét kenyér tovább ízesíthető fokhagymaporral, őrölt vagy egész köménnyel, szárított zöld fűszerekkel, magokkal, diófélékkel
 

A kenyér hozzávalói

1. variáció - rizslisztekből készült egyszerűbb változat

20 dkg rizsliszt
20 dkg barna rizsliszt
2 púpos evőkanál útifű maghéj
1 kávéskanál szódabikarbóna / 1 csomag sütőpor is megteszi
5 dl langyos víz + még egy kevés, ha szükséges
1 tojásnak megfelelő növényi tojáshelyettesítő por + 2 evőkanál víz / 1 nagyobb evőkanál őrölt lenmag + 3 ek víz
1 facsarásnyi citrom
1 evőkanál almaecet
2 evőkanálnyi olívaolaj / olvasztott kókuszzsír
1 kávéskanál


2. variáció - négyféle gluténmentes lisztből készült változat


Ebben a változatban a kenyérhez szükséges lisztek mennyiségét megadjuk súlyban is, de a jó kenyér elkészítéséhez bögrével (2.5 dl) is dolgozhatunk, nem szükséges a hozzávalókat patikapontossággal kimérni.

10 dkg / 1 bögre hajdinaliszt / cirokliszt / zabpehelyliszt
10 dkg / 1 bögre kölesliszt
10 dkg / 1 bögre barna rizsliszt
10 dkg / 1 bögre tápióka keményítő
2 púpos evőkanál útifű maghéj
2 evőkanál lenmag őrölve (el is maradhat)
6 dl langyos víz + ha szükséges még kevéske
1 kávéskanál szódabikarbóna / sütőpor is megteszi
1 facsarásnyi citromlé
1 evőkanálnyi almaecet
1 kávéskanál só
2 evőkanál olívaolaj / más étolaj



nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
 

Az élesztőmentes kenyér elkészítése

1. Mivel ezeket a kenyereket nem kelesztjük és dagasztjuk, nagyon fontos, hogy először a sütőt kapcsoljuk be 200 fokra, hogy mire elkészülünk a kenyerek összeállításával a sütő meleg legyen.
2. Béleljük ki a sütőedény alját papírral, amit okvetlenül zsírozzunk ki egy kicsit, mert a szárazon használt papír nehezen lehúzhatóan a kenyerünkhöz ragadhat.
3. Mérjük ki a langyos vizet és áztassuk be az útifű maghéjat. Legalább 5 percig várjunk, amíg annyira megkocsonyásodik, hogy szinte egy darabbá összeáll.
4.  Ha az 1. variációjú kenyeret sütjük, keverjük be a növényi tojáspótló port, illetve 1 evőkanál lenmagból készítsünk 2 evőkanál vízzel lentojást. Várjunk, amíg megkocsonyásodik.
Ha a 2. variációjú kenyeret sütjük, nem kell tojáspótlót készítenünk, hanem a lenmagot őröljük meg és keverjük hozzá a lisztkeverékhez.
5. Mérjük ki és keverjük össze a liszteket. Keverjük hozzá a szódabikarbónát, sót, fűszereket, ha használunk.
6. Az alaposan összekevert lisztekhez adjuk hozzá a megkocsonyásodott útifű maghéjat. Az 1. variációban a tojáspótlót, és mindkét esetben a citromlevet és az almaecetet, olajat.
7. Dolgozzuk a hozzávalókat össze gyorsan, mert a szódabikarbóna már dolgozik is. A kenyereket nem kell dagasztani. Mindkét esetben jól formázható tésztát kapunk, a rizslisztes (1. variáció) nem is ragadós, a 2. variációjú kenyér picit ragadósabb, de formázható.
8. Tegyük a sütőedénybe és legalább 60 percig süssük. Ezek a kenyerek kicsit lassabban sülnek, mint élesztős testvéreik, ha azt látnánk, hogy túlpirul a teteje, vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra.
A kenyér akkor tekinthető jól sültnek, ha megkopogtatva üresen kong a belseje.

Jó étvágyat!

bulkshop webáruház


Élesztőmentes szódakenyér bulkshop vegán plantbased növényi alapú

Élesztőmentes szódakenyér bulkshop vegán plantbased növényi alapú

Élesztőmentes szódakenyér bulkshop vegán plantbased növényi alapú
 

Az élesztőmentes szódakenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.

 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT:  KENYEREK | PALACSINTÁK 

 

bulkshop recept


                                                                             TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA