A képen látható fekete, de legalább is nagyon sötét színű burgerek nem azért ilyen színűek, mert megégettük őket. Színüket a felhasznált rendkívül tápláló és egészséges hozzávalóktól nyerik.
Alapösszetevőként használtuk bennük a feketebabot, a feketerizst és a siitake gombát.
A feketerizs, a feketebab és a siitake egyaránt bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban igen gazdagok, szénhidrátokban viszont szegény élelmiszerek. A feketebab az egyik legmagasabb fehérjetartalmú növény. Glikémiás indexe mindössze 36.
A fekete bab és a fekete rizs színét is a magas antocianin tartalom adja, csak úgy, mint például a cékla vagy a lila káposzta színét. Ezek az élelmiszerek igen magas antioxidáns tulajdonsággal bírnak, védik az egészségünket, segítenek a betegségek leküzdésében.
Kutatások igazolják a siitake gomba immunrendszerünkre gyakorolt jótékony hatását.
Mind a három növény fogyasztása belefér a fogyókúrázók és a diabéteszesek étrendjébe. Tápanyagösszetételük alapján helyet kell, hogy kapjanak a vegánok, vegetáriánusok és az egészségre törekvők táplálkozásában.
A fekete burger hozzávalói
(4 gigantikus méretű vagy 8 kisebb)1 feketebab konzerv leszűrve
1 bögre (2,5 dl) főtt fekete rizs
1/2 csomag szárított siitake gomba áztatva, párolva
2-3 gerezd fokhagyma apróra szeletelve
1 közepes lilahagyma apróra szeletelve
1 facsarásnyi citromlé
1 evőkanál inaktív étkezési élesztő
2 kávéskanál édes chiliszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál kókusz- vagy barna cukor
2 kávéskanálnyi tahini
2 evőkanál szezámolaj / olívaolaj masszába
1 csipet fekete bors
3/4 kávéskanál só (több, kevesebb)
1 bögre apróbbra őrölt GM zabpehely / GM morzsa / pankó morzsa
1-2 evőkanál étolaj a tepsi kikenéséhez
1 evőkanál étolaj a gomba párolásához
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A burger elkészítése
1. A rizst és a siitake gombát jó, ha előző este beáztatjuk. Az áztatás lényegesen lerövidíti a főzési idejüket.2. Másnap reggel mindkettőt szűrjük le.
3. A rizst kétszeres mennyiségű vízben, 15 percnyi idő alatt főzzük meg. Főzés után takarjuk le, hogy elszívja a felesleges vizet. Várjuk meg míg lehűl.
4. A gombát egy háztartási olló segítségével vágjuk apróbb csíkokra, a kemény szárakat dobjuk el.
5. A gombát pároljuk meg kevés olajon, időnként egy kevés vizet öntsünk hozzá, hogy le ne égjen.
(5-6 perc)
6. Bontsuk fel a babot, szűrjük le, a konzervlére nem lesz szükségünk.
7. Aprítsuk fel a hagymaféléket.
8. Keverjünk össze minden hozzávalót és botmixer segítségével törjük a masszát darabosra, semmiképpen ne péppé.
10. Formáljunk belőle 4 nagy vagy több kisebb burgert és tegyük papírral bélelt kiolajozott tepsire.
11. Süssük 35-40 percig 180 fokos sütőben.
Jó étvágyat!
A fekete burgerek recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | NÖVÉNYI FEHÉRJÉK