Néhány poszttal előbb már megosztottuk veletek egy vegán kolbász receptjét. Ez a mostani egy újabb, könnyű, édeskés, füstös és fűszeres ízesítésű. Egyaránt alkalmas reggelire, vacsorára kenyérfeltétként, de főétel is lehet valamilyen körettel, salátával. A fogyasztását megelőző napon érdemes elkészíteni, mert a lehűtés hozza ki belőle az igazi, intenzív ízeket. Másnap aztán már melegíteni, felsütni, szeletelni, szószokba belefőzni is lehet.
A receptben leírt hozzávalókból sok kolbász lesz, legalább 10 darab. Egyszerre 4-6 embernek elég.
Ha nem fogy el egy alkalommal, fagyasztani is lehet, kiengedve nem veszít ízeiből és konzisztenciájából, felmelegíthető, felsüthető, szeletelhető.
A kolbász hozzávalói
1 bögre (2,5 dl) búzasikér (szejtánpor)1/2 bögre főtt batáta (édesburgonya)
10 cm-nyi vékonyan szeletelt póréhagyma
1/2 csésze zabliszt / zabpehelyliszt / őrölt zabpehely
1.5 evőkanál folyékony füst
2 evőkanál datolyamelasz / juharszirup / nagy evőkanál barna- vagy kókuszcukor
3/4 csésze hideg zöldségleves
1 löttyintésnyi étolaj
1 evőkanálnyi sótlan ételízesítő + 0.5 liter víz, ha nincs készen zöldséglénk
fűszerek:
1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
1/2 kávéskanál édesköménymag
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
leheletnyi őrölt szegfűszeg
himalája só
leheletnyi bors
Technikai hozzávalók: 3 darab üzletekben kapható, celofános, 12 egyenlő darabra vágott sütőzacskó
fonal a kötözéshez
pároló edény
A mártás hozzávalói:
1 löttyintésnyi étolaj5 cm-nyi póréhagyma vékonyra szeletelve
1/2 lila hagyma vékonyan szeletelve (nem kockázva) 1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi barna / kókusz / karamellizálódó cukor
1 kávéskanál, őrölt, szárított paradicsom / 1 kávéskanál paradicsompüré
1 kávéskanál BBQ fűszerkeverék / BBQ készen kapható szósz
1 mokkáskanál folyékony füst / esetleg több / el is maradhat
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 kávéskanál teriyaki vagy más csiliszósz
1 kávéskanál kanál rizsecet
esetleg só, ha a szójaszósztól nem lenne elég sós
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A kolbászok elkészítése:
1. Készítsünk zöldséglét, ha nem tartunk eleve a hűtőben. Egy evőkanálnyi szárított, sótlan ételízesítőt 0.5 liter vízben főzzük fel, főzzük nagyjából 10-15 percig. Ebből a zöldségléből vegyünk ki 2/3 bögrényit és hűtsük ki, ezt használjuk majd a kolbászokhoz. A többit más alkalomra tegyük a hűtőbe.2. Süssük meg a póréhagymát az olajon, picit, de csak egy picit pirítsuk meg.
3. A zabliszt és a szejtán kivételével tegyünk minden más hozzávalót turmixba és alaposan keverjük össze. Tegyük át a turmixot egy nagyobb tálba.
4. Keverjük össze a szejtánport és a zablisztet. Ezt a száraz lisztkeveréket öntsük a turmixolt folyadékhoz és alaposan keverjük össze. Most dönthetünk, hogy puhább vagy keményebb, rugalmas kolbászokat akarunk-e készíteni. Ha ez utóbbi lehetőséget választjuk, kézzel gyúrjuk még a masszát 2-3 percig. Puhább kolbász esetén elegendő alaposan összekeverni.
Most dönthetünk arról is, hogy mekkora nagyságú, hány darab kolbászt akarunk. A masszából 8 nagyobb, 12 kisebb kolbász is formálható, pontosabban annyi, amennyit akarunk. Mi a 12 darabot javasoljuk. Formáljuk meg a kolbászokat.
5. Egyenként tekerjük őket szorosan és többszörösen a levágott fóliákba és a végeket kössük be fonallal. Lásd a képeket a receptben. Alufóliába is tekerhetjük a kolbászkákat, de az alufóliának újabban elég rossz a sajtója, nem tesz jót az egészségünknek.
6. Gőzöljük a becsomagolt kolbászokat nagyjából egy órát. Mi kipróbáltuk, ha a becsomagolt kolbászokat közvetlenül a főzővízbe tesszük, akkor is szuper módon megfőnek, nem lesz semmi bajuk, nem veszítenek az ízükből, de ez esetben tényleg nagyon gondosan és szorosan kell betekerni őket.
7. A kész kolbászokat másnapig tegyük a hűtőbe, hűtés után az igaziak, a hűléssel nyerik el a ténylegesen nagyon finom ízüket.
8. Másnap készítsünk belőlük ebédet, vacsorát, reggelit, szendvicset, amit szeretnénk.
Mi édeskés, hagymás, BBQ-s mártást készítettünk hozzá és rizzsel ettük.
9. A mártás elkészítése:
A hagymákat az olajon kicsit futtassuk meg, ne süssük puhára, a szósz akkor lesz nagyon finom, ha a hagymaszálak kicsit eresek maradnak.
Egymás után, szép sorjában adjunk a sült hagymákhoz a keményítőn kívül minden mást. Kevergessük meg, 1-2 percig forraljuk, süssük össze a hozzávalókat.
A keményítőt oldjuk fel kevés vízben és sűrítsük be vele a mártást.
A kolbászokat tegyük a szószba és melegítsük össze.
Jó étvágyat!
A vegán kolbász recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA